Pes v hospodě? Mnohým vadí
Milan Panál nemá rád psy a nemůže se smířit s tím, že se s nimi potkává i na místech, do nichž by jim nejradši zakázal vstup – v restauracích. „Když jsem byl malý, pokousal mě pes. Od té doby se jich bojím a nemám je rád. Když někdo vejde do restaurace se psem, tak zuřím,“ vysvětlil své antipatie dvaatřicetiletý muž.
Jenže provozoven, kam psi ve Zlíně smějí, je stále víc. A podle jejich majitelů je to přirozené. Pejskařů totiž ve městě přibývá. „Přijde mi to normální. K nám lidé se psy mohou. Zatím jsem s nimi neměl jediný problém,“ tvrdí majitel Valtické hospůdky Pavel Ševčík.
Horší zkušenosti má Květoslav Malota z podniku K2 na Vršavě. „Lidem se psy ve vstupu nebráníme. Velcí psi si většinou lehnou pod stůl a ani o nich nevíme. Na požádání jim doneseme i vodu. Problémy jsou někdy s těmi malými, které mají jejich majitelé na klíně. Občas vyskočí na stůl a pak už upozorňujeme jejich pány, aby je drželi dole. Jednou jsme museli psa i jeho pána vykázat. Oba páchli tak, že to obtěžovalo hosty,“ říká Malota.
Nic proti psům v místnostech, kde se jí, nemají ani hygienici. „Podle předpisů nesmí zvířata do míst, kde se jídlo připravuje nebo skladuje. Pokud majitel podniku umožní vstup psů do jídelních prostor, je to jen jeho věc,“ vysvětluje Eva Sedláčková z Krajské hygienické stanice ve Zlíně.
Podle ní nejsou Zlíňané k psům v restauracích příliš tolerantní. „Zaznamenáváme dotazy a podněty ohledně psů v restauracích často. Řešíme je pak s provozovateli. Pokud vím, ti zatím nijak nepochybili,“ dodala Sedláčková.
Se zvířaty v hospodách se tak jejich odpůrci budou muset smířit. Podle Evy Janotkové ze Zlína je to přirozený trend. „Zajeďte si třeba do Francie. Tam je to zcela běžné. Jsem ráda, že si už i u nás ve městě mohu vybrat podnik, kam mě pustí se psem,“ míní Janotková.
Jaký máte názor na psy v restauracích a hospodách?