Pět evropských měst pro milovníky kultury a romantiky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Pokud se začne hovořit o evropských městech vhodných například k oslavě sv. Valentýna, určitě se mnohým vybaví především Paříž, Řím či Benátky. Starý kontinent však ukrývá mnohem více malebných architektonických skvostů, které jsou pro romantické vycházky a večeře při svíčkách jako stvořené.

Florencie

Metropoli italského Toskánska neprávem zastiňuje věhlas Říma a malebnost Benátek, které se společně s Paříží staly doslova symbolem romantiky. Chcete-li přesto strávit hezké chvíle v Itálii, tak Florencie bude pro vás zcela jistě tím pravým. V rodišti Alighieriho, Boccaccia nebo Donatella naleznete vše od jedinečných italských restaurací, přes mnoho nádherných staveb a romantických zákoutí, až po vyhlášená operní představení. Nudit se zde určitě nebudete.

FlorencieFlorencie | Shutterstock

Taormina

Pokud budete pokračovat dále na jih a přeplavíte se přes Messinskou úžinu, narazíte na malé sicilské městečko Taormina. Půvab Taorminy, někdy také nazývané sicilským Monte Carlem, tkví především v jeho zasazení do krajiny. Nachází se na velmi půvabném svažitém místě, které je z jedné strany omíláno azurovým Iónským mořem a na druhé se majestátně tyčí nejvyšší evropská sopka Etna. Městečko plné kulturních památek a malebných uliček si vás podmaní nejen svojí poklidnou přímořskou atmosférou, ale především nádhernými přírodními scenériemi, které je možné z toho místa spatřit.

TaorminaTaormina | Shutterstock

Bruggy

Do seznamu nejromantičtějších evropských měst po právu patří i belgické Bruggy, které bývají často označovány jako „Benátky severu“. Svému italskému protějšku se město podobá především sítí vodních kanálů, kterými je protkáno, a kterými lze doplout i do sousedních měst či přímo do Severního moře. To nejhezčí k vidění je koncentrováno v nádherném středověkém centru okolo náměstí Markt. Celé město lze pak shlédnout z 83 metrů vysoké věže se zvonicí Belfried, která historickému náměstí dominuje. Romantické chvíle můžete trávit nejen při procházce městem, ale i při plavbě loďkou po vodních kanálech - podobně, jako je tomu v Benátkách. Nezapomeňte i na místní gastronomické speciality či slavné belgické pralinky.

BruggyBruggy | Shutterstock

Hallstatt

Malou rakouskou obec Hallstatt navštíví každým rokem tisíce turistů. Obec se rozprostírá mezi Halštatským jezerem a horami pohoří Dachstein. Hallstatt bývá vyhledáván především pro svoji malebnost a nádherné okolní prostředí, do kterého je vesnička vsazena. Představuje proto alternativu pro milovníky horských scenérií a panenské přírody, kteří si toto místo nezřídka vybírají jako cíl svých svatebních cest. Není tedy divu, že věhlas této krásné romantické horské vesničky pronikl až do daleké Číny, kde si neváhali postavit jeho nepovedenou kopii.

HallstattHallstatt | Shutterstock

Tallinn

O tom, že je Starý kontinent doslova posetý celou řadou romantických měst a městeček svědčí i středověký Tallinn, hlavní město Estonska. Ten, kdo chce pojmout svůj romantický výlet originálně a nemá rád hektickou atmosféru notoricky známých měst, ten návštěvou Tallinnu rozhodně neprohloupí. Středověká architektura opevněného města umístěného na břehu Baltského moře doslova vybízí k toulkám starodávnými uličkami a malebnými historickými zákoutími. Pokud si budete chtít váš výlet zpestřit, můžete využít pravidelného trajektového spojení s Helsinkami či Stockholmem. Podobně, jako Florencie, Bruggy a Hallstatt je i Tallinn po právu zapsán na listinu světového dědictví UNESCO.

TallinnTallinn | Shutterstock