Pět minut jízdy, které vyléčí chronicky ucpaný Nymburk

Obchvat Nymburka je hotový. V pondělí se na něj vydají první řidiči. Nová silnice po půl století „odšpuntuje“ město.

Sedm versus dvacet tři. Tímhle výsledkem skončil test týdeníku Sedmička. Týden před otevřením obchvatu Nymburka vyrazil redaktor po dosud zavřené nové silnici. Zatímco přes město se proplétal v ranní špičce třiadvacet minut, stejný úsek – ale po obchvatu – zdolal víc než třikrát rychleji.
Řidiči a obyvatelé města na tuhle stavbu, jež vyrostla na severovýchodním okraji Nymburka, čekali bezmála půl století. V pondělí 4. října se obchvat otevře.
„Denně jezdím do práce v Mladé Boleslavi a v kolonách ve městě jsem vždy strávila i desítky minut. Nová silnice mi kromě jiného umožní si trochu přispat,“ říká Jitka Hanáková z Poděbrad.
Kilometry čerstvého asfaltu odvedou z chronicky přetíženého Nymburka podle odhadů až 65 aut z každé stovky, jež městem dosud projela. Kolony, které způsoboval především úzký most přes Labe, před nímž se v kritických momentech „štosovaly“ kamiony a nákladní, by měly zmizet.
Část obchvatu – zhruba dva a půl kilometru - už řidiči několik let využívali. Až dosud však končil hned za mostem přes Labe, kousek od sídla společnosti Poděbradka. Nově budou řidiči na tahu od Kolína na Mladou Boleslav plynule pokračovat přes železniční trať Nymburk-Poděbrady, kolem sjezdu u Budiměřic přes říčku Mrlina až na kruhový objezd u Všechlapského vrchu. Tam se napojí na výpadovku na Mladou Boleslav. Nymburk úplně minou. „Pro bezpečnost lidí má obchvat nevyčíslitelnou hodnotu,“ říká starosta Nymburka Ladislav Kutík.
Lidé v Nymburce se těší hlavně na to, že z ulic v centru zmizí těžké kamiony. Ty však budou do města dál zajíždět, především ze směru od Lysé nad Labem a Sadské. Žádný zákaz či omezení se pro ně nechystá. Zatím.
„Počkáme, jak ochvat ovlivní situaci ve městě. Pak rozhodneme, jestli vjezd kamionů do města nějak omezíme,“ říká šéf dopravních policistů Josef Ulrich, jenž si od nové silnice slibuje také pokles počtu nehod. Nové přechody pro chodce v souvislosti s otevřením obchvatu policisté neplánují.

Živnostníci vyčkávají

Skupinou lidí, kteří kvůli otevření silnice zrovna nejásají, jsou živnostníci. Hlavně ti, kteří podnikají v centru města a podél hlavního tahu na Kolín a Mladou Boleslav. „Potenciální hosté teď město objedou. Jak se to však projeví na tržbě, nedokážu odhadnout. Zeptejte se za dva týdny,“ říká majitele restaurace v Nymburce, který si nepřál zveřejnit své jméno.
Obchvat teď ve směru na Mladou Boleslav končí na kruhovém objezdu za městem. Existuje ale plán s další novou silnicí, jež naváže na obchvat a odvede auta z „boleslavské“ výpadovky mimo vesnice Všechlapy a Krchleby. „Tuhle stavbu plánujeme, záleží ale na tom, jestli na ni budou peníze,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.