Petr Prudký přešel od přírody k aktům

Fotograf Petr Prudký dosud fotil téměř výhradně přírodu. Do ní teď přivedl i ženy, jejichž akty vystavuje v havířovské Galerii Maryčka.

Profesionální hasič Petr Prudký je uznávaným fotografem přírody. Nafotil panoramatické průvodce Beskyd, Jeseníků a Krkonoš. Krásy českých hor mohou lidé vidět i na řadě pohlednic a leporel. Teď přichází s premiérovou výstavou aktů. „Nepovažuji se za profíka v tomto žánru a uvidíme, jaký bude mít výstava ohlas. Pokud se bude líbit, mohl bych v tom pokračovat,“ řekl šestačtyřicetiletý Prudký. Výstava jeho prvních ženských aktů začala v Galerii Maryčka v Havířově ve čtvrtek 4. března. Jako osmiletý kluk fotil Prudký na školních výletech hlavně přírodu, nevynechal ale ani kamarády a portréty děvčat. „Malý kluk vnímá ženu jinak než dospělý muž. V tom pohledu chybí hlavně erotično. Na snímcích, které budu vystavovat teď, je právě takový pohled. Nevinný a krásný,“ popisuje nové fotografie Prudký. Fotografie k první výstavě nevznikaly lehce. Zelený lán pole fotografovi pokosily kombajny, na focení v rozkvetlé louce řepky olejky měl jen tři dny. „Na to mě upozornil jeden zemědělec. Řekl, že řepka za tři dny odkvete. Takže s focením jsme si museli hodně pospíšit,“ směje se Prudký.

Petr Prudký a jeho výstava aktů

• Je mu 46 let a žije ve Frýdku-Místku. • Jeho první výstava aktů začala 4. března v Galerii Maryčka v kulturním středisku Petra Bezruče v Havířově.
• Výstavu mohou návštěvníci zhlédnout do pátku 2. dubna.