Petra Kvitová si zahraje ve finále Turnaje mistryň

Petra Kvitová

Petra Kvitová

Po bezchybné cestě základní skupinou dnes postoupila Petra Kvitová do finále Turnaje mistryň v Istanbulu. Česká hráčka v semifinále porazila Australanku Samanthu Stosurovou 5:7, 6:3, 6:3 za dvě hodiny a pět minut. V neděli nastoupí proti vítězce druhého dnešního duelu mezi Viktorií Azarenkovou a Věrou Zvonarevovou. Turnaje se účastní osm nejlepších hráček světa.

„Bylo to fantastické a je to nádherné být ve finále,“ řekla Kvitová v rozhovoru na dvorci a poděkovala divákům za podporu. „Bylo to moc těžké, protože Samantha výborně podávala a bylo těžké ji brejknout. V závěru nebylo snadné zápas ukončit, musela jsem se hodně soustředit, ale nakonec jsem to dokázala,“ dodala.

Od prvního doteku míče dávala Kvitová pocítit Stosurové svoji sílu. Znovu zvolila příjem a po třech minutách halu prořízl její hlasitý výkřik „Pojď!“ na oslavu brejku. Ten s jistotou wimbledonské vítězky potvrdila vzápětí čistou hrou při svém servisu. Stosurová ale vyrovnala hru a díky forhendu získávala převahu. Udeřila v osmé hře, i když Kvitová v ní při svém podání vedla 40:0. Jenomže po výměně na síti trefila jen pásku a Australanka se nadechla k obratu.

Rozhozená Kvitová přišla poprvé v utkání o servis a za stavu 4:5 mířil k lavičce pomoci kouč David Kotyza. První set se ale zachránit nepodařilo. Za stavu 5:6 a 15:30 zahrála Kvitová vítězný forhend po lajně, ale jestřábí oko na vyzvání Stosurové ukázalo aut. Australanka tak získala dva setboly a hned první z nich smečí proměnila.

V druhém setu už byla česká tenistka jistější

Ještě první hra druhé sady byla od Kvitové rozháraná, ale bojovností se od druhé vrátila k agresivnímu pojetí. Pomáhala si esy a jako celý týden i náběhy k síti, které se dařilo proměňovat. Nervově vypjatý druhý set ale Kvitová zvládla bravurně. V třetí a deváté hře prorazila vítězce US Open Stosurové servis a vyhrála 6:3.

Zisk sady Kvitovou povzbudil a uvolněná vletěla do rozhodujícího dějství. Jako na začátku utkání její rány Stosurová nestíhala a Češka z toho profitovala. Tlakem naopak donutila pochybovat soupeřku, která kazila i lehčí míče. Rázem z toho byla série sedmi her a jasné vedení Kvitové 5:0. Stosurová zkusila zápas zdramatizovat. Začala riskovat a snížila na 2:5, když vzala soupeřce podání čistou hrou. To byl pro Kvitovou signál pro druhou seanci na lavičce s Kotyzou. Diváci ještě nechtěli konec, povzbuzovali Australanku bouřlivým potleskem a Stosurová dokázala vyhrát ještě svůj servis na 3:5.

Víc už Kvitová nepřipustila, i když byla pod tlakem. Musela opakovat první výměnu svého podání, ale fiftýn získala pro sebe a pak přidala přímý bod ze servisu. Mečbol měla díky jestřábímu oku, které opravilo rozhodčího a Češka vedla 40:0. A hned první proměnila, když její lob stačila Stosurová pouze sklepnout do sítě.

Kvitovou dělí od titulu z Turnaje mistryň jen jedna výhra

Kvitovou dělí od od titulu z Turnaje mistryň pouze jediná výhra - ve finále, což dokázaly z českých rodaček pouze Jana Novotná a bývalá světová jednička Martina Navrátilová. Poslední českou finalistkou byla před 14 lety právě Novotná, která turnaj v roce 1997 také vyhrála.

Jednadvacetiletá Kvitová je navíc blízko tomu, aby se stala poprvé druhou hráčkou světového žebříčku. Tím by rovněž vyrovnala Novotnou, naposledy druhou na podzim roku 1998.