Petra Kvitová vyhrála finále Wimbledonu, porazila rusku Šarapovovou

Petra Kvitová

Petra Kvitová

Česká tenistka Petra Kvitová vyhrála Wimbledon. První grandslamový titul získala po dnešní finálové výhře nad Ruskou Marií Šarapovovou 6:3, 6:4 a na trávě v londýnském All England Clubu navázala po třinácti letech na triumf Jany Novotné.

O tři roky starší Šarapovová vyhrála los a jako jedna z nejlépe returnujících hráček si zvolila příjem. Tato taktika jí vyšla. Nejistá Kvitová hned ztratila podání, ale vzápětí ukázala i svoji sílu na returnu - zatlačila a okamžitě si vzala ztracený servis zpět.

Obecenstvo na úvod nevědělo, na čí stranu se přiklonit a obě finalistky se hrou na maximální riziko snažily získat jejich přízeň. Kvitová si vysloužila potlesk po vítězných úderech po lajně z forhendu, Šarapovová křížnými míči. Nehrály se dlouhé výměny a přesně podle předpovědi legendární Navrátilové se vše odvíjelo od kvality podání.

A dříve selhala Šarapovová. V šesté hře udělala Ruska za stavu 30:30 dvě dvojchyby po sobě a „věnovala“ české tenistce podruhé svůj servis. Kvitová podávala tvrdě i přesně. Za stavu 5:2 měla první setbol, ale ten odvrátila Ruska esem. Bylo tak na svěřenkyni Davida Kotyzy, aby sadu ukončila, což se jí čistou hrou podařilo.

 

Na začátku druhé sady si Kvitová vzala podání soupeřky, vítězky Wimbledonu z roku 2004, a to doslova. Získala čtyři míče po sobě a při brejkbolu otřela z forhendu míč o lajnu. Šarapovovou nezachránilo ani Jestřábí oko.

Do servisu Kvitové se vloudilo několik dvojchyb a ve čtvrtém gamu po nedůrazné hře u sítě nechala Rusku vyrovnat na 2:2. To v hledišti oslavil i přítel Šarapovové basketbalista Saša Vujačič. Kvitová ale pokračovala v doslova brutálních returnech a znovu měla o brejk více, který ovšem zase neudržela - 3:3.

Ani tentokrát se nenechala rozhodit a po výměnách od základní čáry, v kterých byla jistější, získala popáté brejk, který vzápětí potvrdila. Za stavu 5:4 šla podávat na vítězství a ruka se jí nerozklepala. Dvě výměny si vyhrála, Ruska trefila z returnu síť a přišly tři mečboly. Hned při prvním ukončila Kvitová zápas esem.

Zápas sledovala z tribuny i Martina Navrátilová

Po utkání byla na Petře Kvitové vidět radost a dojetí. „Je těžké najít slova, když tady stojím s trofejí a vidím skvělé hráčky v královské lóži. Jsem tak šťastná, že jsem vyhrála,“ řekla dojatá Kvitová při ceremoniálu na dvorci. Byla jsem samozřejmě nervozní, vždyť jsem mohla vyhrát Wimbledon,“ přiznala s vítěznou trofejí v rukách. „Ale hrála jsem dobře a finále jsem si dokázala užít. Byl to můj nejlepší zápas v kariéře, bylo to finále Wimbledonu, tak asi to tak musím hodnotit,“ odpověděla na otázku.

Poté poděkovala rodičům i svým předchůdkyním Navrátilové a Novotné. „Je skvělé, že mě sledovaly a podporovaly celý turnaj, že mi radily,“ řekla Kvitová a vzkázala do lóže „Mám vás ráda.“

Jednadvacetiletá Kvitová získala za životní úspěch prémii 1,1 milionu liber (v přepočtu 30,2 milionu korun) a v žebříčku WTA bude poprvé v kariéře sedmá. Hráčka z Fulneku se stala třetí českou rodačkou, která zvítězila ve Wimbledonu. Před ní to dokázaly jen Martina Navrátilová a Novotná. Kvitová je po svém idolu Navrátilové také první levou rukou hrající tenistkou od roku 1990, která slavný turnaj ovládla.