Petrohrad chce úředně zakázat všechny zmínky o konci světa

konec světa

konec světa Zdroj: profimedia.cz

Petrohradští zastupitelé, kteří nedávno vyvolali pozornost médií bojem proti homosexualitě i proti americké popové hvězdě Madonně, chtějí vyhláškou zakázat šířící se zprávy o konci světa. Podle agentury ITAR-TASS navrhli petrohradskému gubernátorovi, aby se o to postaral, protože podobné informace prý vyvolávají hysterické reakce a vedou k užívání drog.

Zastupitelé zaostřili svou pozornost na zprávy o konci světa, který má podle dávného mayského kalendáře nastat letos v prosinci. Informace se rozšířila po celém světě, v Mexiku například chtějí na apokalyptickou předpověď nalákat miliony turistů.

Vyznavači katastrofických teorií se v řadě zemí chtějí v kritické době soustředit na vyvýšených místech, aby zkáze unikli. Observatoře připravují mimořádná pozorování oblohy, mnohé vědecké ústavy využívají fámy k tomu, aby přilákaly veřejnost na své odborné přednášky.

Autorem návrhu na cenzuru zpráv o konci světa je petrohradský zastupitel Andrej Goršečnikov, který je znepokojen nervózní náladou ve společnosti. „Ruské televizní kanály v honbě za sledovaností přesvědčují diváky, že letošní rok je rokem apokalypsy,“ řekl poslanec novinářům.

Uměle vyvolaná panika podle něj vede ke zvýšení zločinnosti, k rostoucímu počtu sebevražd a negativně ovlivňuje i chování alkoholiků a narkomanů. Petrohradský gubernátor Georgij Poltavčenko by podle návrhu měl vyhláškou zakázat „propagandu konce světa“ a zajistit, aby se bezuzdná mediální hysterie zastavila.

Mayský kalendář začíná v roce 3114 před naším letopočtem a čas počítá v různě dlouhých časových jednotkách, k nimž patří i takzvané baktuny dlouhé 394,26 roku. Letos v prosinci končí právě 13. baktun. Podle odborníků ale nejde o apokalypsu, spíš o začátek dalšího kalendářního cyklu. Stejný názor zastávají samotní dnešní Mayové, kteří žijí v Mexiku, Guatemale a dalších středoamerických zemích.

Konec světa, nebo nový začátek? Vstupujeme do Zlatého věku, tvrdí astrologové.

Petrohradští zastupitelé letos vyvolali pozornost řadou kontroverzních kroků. Byli například mezi prvními, kdo navrhl zákon zakazující šíření propagace homosexuality mezi mládeží. Z jejich řad rovněž vyšlo několik žalob proti americké popové zpěvačce Madonně, která během svého letošního koncertu v Petrohradě obhajovala práva ruských gayů a zastávala se i vězněné punkové skupiny Pussy Riot.