Peugeot jedná o alianci s GM, akcie mu prudce stouply

PSA Peugeot Citroën

PSA Peugeot Citroën Zdroj: profimedia.cz

Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën je podle médií v pokročilé fázi jednání o alianci s americkou automobilkou General Motors. PSA, která je druhým největším výrobcem aut v Evropě, jednání o možné spolupráci a alianci potvrdila, odmítla však jmenovat partnera, se kterým jedná. Nedávno se spekulovalo také o zájmu italské automobilky Fiat o alianci s PSA. Jednání PSA s GM o "strategickém partnerství" potvrdil francouzský ministr práce, akcie PSA reagovaly růstem o 15 procent.

„V souvislosti se strategií globalizace a zlepšováním provozní výkonnosti se PSA Peugeot Citroën poohlíží po potenciální spolupráci a spojenectví,“ uvedla pouze firma v prohlášení.

„Vedení skupiny mě v úterý informovalo o těchto jednáních o strategickém partnerství,“ uvedl francouzský ministr práce Xavier Bertrand ve vysílání francouzského rozhlasu Europe 1. Generální ředitel společnosti PSA Philippe Varin podle něj soudí, že jde o „dobrou zprávu pro skupinu, protože to umožní snížit výrobní náklady automobilů“. To, zda půjde o fúzi nebo alianci, ale ministr nesdělil.

Akcie francouzské automobilky na informace reagovaly růstem, který dosahoval až 15 procent. Smazaly tak alespoň část ztráty za posledních 12 měsíců, kdy přišly o polovinu hodnoty a v rámci 15-členného indexu Stoxx evropských automobilek zaznamenaly vůbec nejhorší výkon.

Vývoj akcií PSA za posledních 6 měsíců(v eurech)

PSA Peugeot CitroënPSA Peugeot Citroën | digitallook.comZdroj: digitallook.com

Francouzský list LaTribune.fr uvedl, že PSA je ve velmi pokročilé fázi jednání s GM. Mluvčí GM Kelly Cusinatová odmítla jednání s PSA komentovat, pouze uvedla, že GM běžně jedná s dalšími firmami v odvětví. Podle listu jednání začala před několika měsíci a přesahují současná výrobní partnerství, která má PSA s automobilkami Ford, Toyota a BMW.

Jakoukoliv dohodu by musela schválit rodina Peugeotů, která vlastní ve francouzské automobilce 30,9 procenta akciového kapitálu a 48,3 procenta hlasovacích práv, dodal list. Pokud by dohoda byla dokončena, bude zřejmě oznámena na ženevském autosalonu na začátku března.

Peugeot by s Opelem vyvíjel motory, převodovky i celé automobily

Financial Times byly v líčení možné budoucí spolupráce už poměrně konkrétní – obě firmy prý chtějí spojit síly ve výrobě aut a komponentů v Evropě. Pokud bude dohoda uzavřena, měly by Peugeot a evropská firma Opel/Vauxhall, která patří GM, společně vyvíjet motory, převodovky i celé automobily, které by pak prodávaly pod vlastní značkou. Aliance však nebude fúzí a zřejmě nebude zahrnovat výměnu akcií.

PSA i Opel se potýkají se ztrátami kvůli poklesu prodeje aut v Evropě, nadměrné kapacitě a cenové konkurenci. Obě firmy restrukturalizují své operace, aby se vymanily ze ztrát, napsala agentura Reuters.