Pivo, koncerty, a pétanque: Zahrádky lákají návštěvníky

První jarní dny přinesly první teplé paprsky slunce a hostinští pomalu připravují otevření zahrádek. O venkovní posezení je obrovský zájem a přilákat lidi mají i nejrůznější atrakce.

Majitelé zahrádek v karvinských hospodách a restauracích nesází jen na dobře vychlazenou dvanáctku. Kvalitní pivo je standard, hostinští se tak předhánějí v tom, jakými dalšími způsoby přitáhnout lidi právě na jejich venkovní posezení. Při narážení nového sudu si milovníci piva mohou zkrátit čas hraním golfu, tenisu, nebo pétanque. Průlezky pro děti nebo alespoň pískoviště, se pomalu stávají běžnou součástí zahrádek. Sedmička se rozhodla oslovit stovku svých čtenářů a na základě jejich tipů vybrala nejoblíbenější zahrádky ve městě a okolí. Ty pak navštívila, aby zjistila, co návštěvníkům nabízejí.

V Oáze klidu

Podle čtenářů Sedmičky je důležité i to, v jakém místě se zahradní restaurace nachází. Lidé před rušnými ulicemi upřednostňují přírodu. „A obojí nacházím v Oáze,“ řekla Lucie Ziembová, jedna ze zpovídaných Karviňanek. Oáza stojí na okraji parku Boženy Němcové. Letos už v prvních teplejších dnech otevřela i venkovní posezení, čehož majitel nelitoval. „Okamžitě byla terasa plná. Skoro nám nestačily stoly. Po dlouhé zimě jsou lidi lační po tom posedět venku v přírodě,“ poznamenal Miroslav Kubík. Kromě pár atrakcí pro děti si zde mohou najít svou hračku i dospělí. „Zájemci si mohou zahrát pétanque. Je to oblíbená zábava starých i mladých,“ pochvaluje si Kubík. Ten před svou restaurací v létě pořádá i pravidelné hudební akce. „I letos něco chystáme, i když jich asi nebude tolik co v minulých letech, nemáme tolik peněz,“ dodal Kubík.

Na návštěvě u Ferenců

Restaurace Štěrba, Praha a Červená Sedma mají mnoho společného. Před každou z nich je zahrádka a všechny vlastní bratři Ferencovi. „Přes léto bývají zahrádky plné. Snažíme se kromě dobrého jídla a piva nabídnout lidem i něco navíc. Pravidelně grilujeme, pořádáme koncerty a další akce,“ prohlašuje Ladislav Ferenc. Jediným problémem jsou podle něj brzké večerky. Městská vyhláška nutí majitele zavřít terasy už v deset hodin večer. „Což je strašně brzo. Hlavně pro chlapy, kteří přijdou pozdě z práce a chtějí si v klidu venku posedět,“ objasňuje Ferenc. Město ale nehodlá ustupovat. „Je závazná a my si za ní stojíme. Vydali jsme ji proto, že si nám spousta lidí stěžovala na hluk. Kontroly děláme a dělat budeme, ale zatím nerozdáváme pokuty,“ kontruje mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová.

Podkova je v oblibě

Velkou skupinu oblíbenců má posezení v pivnici Podkova v Karviné-Fryštátě. „Na ni nedám dopustit. Schází se zde fajn společnost. Navíc tady mají velmi dobré pivo a rychlou obsluhu,“ pochvaluje si Gabriela Petrová. Malá terasa nemůže sázet na nabídku sportovního vyžití nebo atrakcí pro děti. „Narozeniny a takové akce tam občas děláme. Ale není moc prostoru na nějaké grilování nebo na hraní s kapelami. Každopádně už máme otevřeno a o zahrádku je velký zájem,“ chválí si provozovatel David Wolf.

Beskyd v novém

Úpravy letní terasy připravují v restauraci Beskyd. „Chystáme se otevřít příští týden. Samozřejmě bude záviset na počasí. To je ještě dost nevyzpytatelné. Jeden den je hezky a další den sněží. Máme připravený nový dětský koutek, budeme dělat nové oplocení a chystáme i nějaké akce na léto,“ nastínil plány majitel restaurace Marián Gorniók.
Oblíbené jsou i další restaurace. Oslovení čtenáři si rádi zajdou i do restaurace Tesar, Modrý Slon nebo do Restaurace U Parku.