Plzeň straší staré vraždy

Martin Koryčánek podle soudu na Americké nestřílel. Tak kdo tedy?

„Když mě soud viny z vražd zprostil, myslel jsem jenom na moji mámu, jak jí asi spadl kámen ze srdce,“ vzkázal Sedmičce z cely ve valdické věznici, kde si odpykává devítiletý trest za loupežné přepadení v Turnově, dvaapadesátiletý Martin Koryčánek. Toho nejprve Krajský soud v Plzni poslal na doživotí do vězení za dvojnásobnou vraždu ve zlatnictví na Americké třídě začátkem roku 2002. Koryčánek si tehdy při vynášení rozsudku sedl zpět na lavici obžalovaných a složil hlavu do dlaní. Následně jej soud vyšší instance viny zprostil. Toto rozhodnutí se nakonec ukázalo být konečným.

Otázka ale zůstává: Kdo tedy zastřelil tehdy prodavačku Lenku Černou a kolemjdoucího Vladimíra Egersdorfa? Soud podle obhajoby stavěl na vratkých důkazech. Dokonce ani DNA z vlasů v klobouku, který střelec tehdy odhodil, se neshodovala s Koryčánkovou DNA. Usvědčil ho vlastně pouze jeho někdejší spoluvězeň – notorický udavač Miloš Demeter. To ale pozůstalé nezajímá. Oni chtějí znát toho, kdo je připravil o jejich blízké. „Nikdy se nesmíříme s tím, že nám Lenku někdo zabil. Chceme vědět, kdo to byl,“ řekla tehdy u soudu matka zastřelené Černé.

Nevyřešených případů, takzvaných pomníčků, je v Plzni více. Dodnes se mužům zákona nepodařilo dopadnout vraha, který v prosinci roku 2004 brutálním způsobem zabil tehdy známého plzeňského podnikatele Ivo Kočárka. Stalo se tak v rozestavěném domě v Kovářské ulici, který Kočárek tehdy stavěl. Dnes je z domu hotel a na někdejšího stavitele se už zapomnělo. A vypadá to, že i na pachatele. Případ je totiž také u ledu. „Na případu, stejně jako na vraždě bezdomovců na Výstavišti, policie průběžně pracuje,“ řekla policejní mluvčí Martina Kohoutová.