Plzeňská univerzita přichystala pro veřejnost Dny vědy a techniky

Velké šestinohé roboty, formule, televizní virtuální studio, závody na Měsíci, kouzla ze světa chemie a fyziky nabídne Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) na populárních Dnech vědy a techniky od 12. a 17. září. Překvapením šestého ročníku bude exponát, s nímž lze vytvořit krajinu snů.

„Malí i velcí se mohou seznámit nejen se základními přírodními zákony, ale i se složitými moderními přístroji či výsledky výzkumných projektů z různých vědních oborů,“ řekla mluvčí ZČU Kamila Kvapilová. Novinkami populárně-naučné akce, jejímž původním cílem byla propagace přírodních a technických věd, budou atrakce z oblasti zdravotnictví, designu i práva.

Program Dnů vědy a techniky 2011 bude rozdělen na dvě části. V první, od 12. do 15. září, mohou zájemci navštívit odborná pracoviště a laboratoře, kde si vyzkouší různé pokusy a měření, uvidí moderní techniku v akci nebo se zúčastní speciálních kurzů a přednášek. Na tyto expozice je nutné se předem zaregistrovat na www.dnyvedy.zcu.cz.

Pracoviště v objektech ZČU na Borech ukážou hologramy, vysvětlí jak funguje kino IMAX, jak pracuje lidský mozek a jak lze naprogramovat vlastního robota. Katedra fyziky předvede laboratoře s vybavením pro výzkum na špičkové úrovni. Centrum tvářecích technologií pak kování s měřením teplot, na katedře průmyslového inženýrství může návštěvník „vstoupit do nového výrobku“.

Druhá část ve dnech 16. a 17. září, vždy od 10:00 do 18:00, bude v centru Plzně. Na centrálním náměstí předvede katedra konstruování strojů závodní formuli a ekologické vozidlo budoucnosti, studenti pak šestinohého robota a na koleni postavený mobil. Katedra managementu ozřejmí obchodování na burze a aktivní účast na testech osobnosti, katedra ekologie pak alternativní zdroje pro přípravu potravin.

Dalšími atrakcemi budou laserové kalení, řezání, svařování, testování rovnováhy, koordinace a rychlosti reakce, hraní v pouličním orchestru, sbírka vlastnoručně vyrobených brouků, beznohá lavička a vědecká herna s netradičními hračkami. Ústav umění a designu ukáže současné trendy a technologie používané průmyslovými designéry. Vstup na veškeré akce bude zcela zdarma.