Plzeňské centrum Techmania zve v nové expozici pod hladinu moře

Plzeňské centrum Techmania, ilustrační foto

Plzeňské centrum Techmania, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Pod hladinu moře či oceánu zve návštěvníky v nové expozici plzeňská Techmania Science Center. Na výstavě, zapůjčené z podobného vědeckého centra AHHAA v Estonsku, zažijí návštěvníci například pocit pasažéra v potápějící se lodi, děti i dospělí si mohou na jednotlivých exponátech vyrobit například vlnobití, bubliny ve vodě či vodní vír.

Výstava potrvá v Plzni minimálně do konce roku, uvedl ředitel centra Vlastimil Volák. Expozice je zaměřena zejména na rodiče s dětmi. Obě věkové skupiny si tam něco najdou, řekl Volák. Dospělé návštěvníky podle něj určitě zaujme, jak se ovládá ponorka pod hladinou a jaké má vůbec člověk technické možnosti pohybu pod vodou. Pro děti jsou připraveny interaktivní a hravé exponáty. Točením klikou mohou například roztočit lodní šroub, v jiném exponátu ve vodním válci vytvoří točením vodní vír, jinde zas proud bublin. Přesunováním písku mohou přetvářet mořské dno, přičemž projektor na písek promítá aktuální mapu vytvořeného dna, znázorňuje vrstevnice, mělčiny i podmořské vrchy. Na další zastávce si mohou děti vyzkoušet vyrobit vlny a sledovat jejich dopad na pobřeží. Mohou změnit tvar mořského dna u břehu a sledovat změny v dopadu vln.

Na dalším exponátu děti ovládají podmořské roboty, jeřábem vytahují z vody ponorku nebo zkoušejí přejezd lodi zdymadly. Největší exponát představuje potápějící se loď. Lidé tu mohou projít za neustále blikajících světel prudce nakloněnou uličkou mezi kajutami v podpalubí lodi. Děti se pak mohou zachránit a skluzavkou sjet na nafukovací záchranné plavidlo. „A protože se expozice jmenuje Pod hladinou, máme tu i část, kde se může člověk dostat i pod hladinu, ale přitom může dýchat,“ řekl Volák.

Techmania, kam loni přišlo kolem 200.000 lidí, má letos o 20.000 vyšší návštěvnost než loni ve stejnou dobu. Pokud se ukáže, že expozice Pod hladinou má náboj a lidi zajímá, chce ji Techmania koupit. Podle Voláka se vyjednává o ceně kolem 300.000 eur. Vědecká centra v Evropě i ve světě mají své asociace a spolupracují právě i při půjčování expozic. Shodou náhod je špionská expozice Top Secret vytvořená v Techmanii právě nyní v estonském AHHAA.