Plzeňský Dům kultury Inwest zřejmě čeká do půl roku demolice

Nejpozději do konce dubna příštího roku má být zbourán plzeňský Dům kultury Inwest, který vlastní developerská firma Amádeus. Na jeho místě chce do roku 2013 vybudovat multifunkční dům Corso Americká za 2,5 miliardy korun. Stavbě, které má zahrnout nákupní centrum, byty, kanceláře, obchody a prostory pro kulturu i volný čas, chce ale místním referendem zabránit pět občanských sdružení. Nasbírala už přes 7000 podpisů a věří, že jich budou mít brzy dvakrát tolik. Pak by muselo zastupitelstvo lidové hlasování vyhlásit. Amádeus předal 3. listopadu staveniště firmě APB Plzeň, která má dům zbourat.

Mezi vlastníkem a společností APB Plzeň je platná smlouva, která říká, že definitivně bude stavba z roku 1986 odstraněna do 30. dubna 2012, uvedl. APB Plzeň má pověření jednat se stavebním úřadem a už mu předala potřebné dokumenty. „Ve věci probíhá standardní správní řízení, které bude ukončeno vydáním demoličního výměru,“ řekl zástupce investora Jan Piskáček. Do jeho vydání lze například oplotit objekt, demontovat vnitřní zařízení a podobně, dodal. Amádeus Plzeň bude po dobu odstraňování stavby vyžadovat od zhotovitele součinnost při ochraně práv vlastníků sousedních nemovitostí a při dodržování bezpečnostních, hlukových i hygienických předpisů.

Pětipodlažní Corso Americká s užitnou plochou 35 700 metrů čtvereční včetně skladů a zázemí bude mít podobu, která vyšla vstříc požadavkům radnice a občanům. Oproti původnímu projektu už to nebude jen obchodní dům, ale také centrum kultury a volného času. Podél Americké vznikne pěší bulvár. Na budově vyroste nezastřešené centrum volného času, kde bude kromě zeleně dráha pro in-line bruslení, horolezecká stěna, velké šachy a dětská hřiště. Nyní se posuzuje, zda a jaký bude mít plánovaná stavba vliv na životní prostředí (EIA).

Referendum má změnit v územním plánu současnou kategorii dotčené plochy poblíž středu města ze smíšeného území městského, kde lze stavět cokoliv, na urbanistickou zeleň. To by stavbu Corsa Americká znemožnilo. Investor považuje protest za „populistickou překážku, která směřuje k úmyslnému poškození investice“ a je připraven případnou škodu vymáhat.