Po nemocnici chce tři sta tisíc

Nespokojení pacienti chtějí od klatovské nemocnice soudní cestou až dvacet milionů korun.

Tři sta tisíc korun. Přesně tolik požaduje jedna z pacientek, která se domnívá, že jí klatovská nemocnice ublížila. V roce 2006 jí lékaři voperovali umělý kyčelní kloub. Při zákroku ale došlo k porušení nervu a žena může jen s námahou chodit.

„Chci po nemocnici zaplatit nejen bolestné, ale i poplatky za zdravotní posudky, za péči ošetřovatelek, které jsem potřebovala, když jsem se nemohla hýbat. Mým případem se ale ještě zabývá soud,“ vysvětluje pacientka.

Chtějí i dvacet milionů

Není rozhodně jediná, kdo se do soudního sporu s klatovskou nemocnicí pustil. „U občansko-právního soudu je rozjednáno šest žalob. Zatím ale nepadl žádný rozsudek,“ uvedl Jaromír Veselý z Okresního soudu v Klatovech. Dodal, že nejvíc žalob - čtyři - podali pacienti vloni.

Po nemocnici přitom nechtějí pacienti jen zaplatit za fyzické poškození po operacích, ale často i za morální újmu. Jedna ze žalob na klatovskou nemocnici zní dokonce na dvacet milionů korun.

„Netvrdím, že lékaři nemohli udělat chybu. Ale nikdy to nebylo úmyslné,“ hájí klatovskou nemocnici její ředitel Jiří Vlček. Každoročně musí zdravotnické zařízení vydat nemalou částku na povinnou pojistku odpovědnosti za škody. Pro letošní rok vyšla na půl druhého milionu korun. Pojišťovny se s nabídkami tohoto druhu pojistky rozhodně nepředhánějí. „S takovou pojistkou je spojené příliš velké riziko odpovědnosti,“ říká pojišťovací poradce Martin Stránský.