Po Novoveském koupališti se plavili i piráti, nikdo s nimi nebojoval

Lodní modeláři z celé republiky představili i lodě na parní pohon a plachetnice.

Honosný parník s měděným komínem, nablýskaný a vyvedený do posledního detailu i s kajutou, terasou a lavičkami. Jen nasednout. Pirátská šalupa i s otrlými námořníky v placatých čepicích s lulkou v zubech a psem, který jen čeká, kde by co ukořistil. Tak vypadaly kocábky, které se o víkendu proháněly po hladině Novoveseckého koupaliště. Sraz si tam dali lodní modeláři a bylo na co koukat. „Je to jediná šance, jak se můžeme pochlubit, když už jsme nad každou lodí strávili stovky a často tisíce hodin,“ říká předseda pořádajícího jabloneckého klubu Admirál Zdeněk Tomášek. Model, tisíce hodin práce

Podle něj nejsou mezi modeláři takoví, kteří by na lodích vydělávali. „Nejde o materiál, to je v podstatě pakatel, ale právě o ten čas. Spočítejte si plat za tisíc hodin, po stokoruně za hodinu,“ nabádá předseda klubu Admirál Zdeněk Tomášek. „Maketu lodě za takové peníze by nikdo nezaplatil,“ doplnil Tomášek. Modeláři se ke koupališti začali sjíždět již v pátek odpoledne, samotné soutěže zabraly pak oba volné dny. „Nejvíce legrace jsme užili vždy večer. Narazili jsme soudek a pak, když už bylo opravdu živo, někteří pustili lodě na vodu,“ popsal Tomášek. Pořadatele těší fakt, že každoročně se na Novoveském koupališti objeví několik nových tváří, letos tři mladí lidé. „Součástí soutěží je i závod pro malé modeláře. Ti mají makety s pevným kormidlem. Komu projede loď přímou tratí nejrovněji a v nejrychlejším čase, vyhrává,“ upřesnil šéf jabloneckých modelářů.

Parolodi na líh a propan

Zvláštní disciplínou jsou lodě s parním pohonem. Místo uhlí pohání miniaturní parní stroje malé nádrže s propan - butanem nebo lihem. Stroje jsou krásné i na pohled, protože jsou vyrobeny z nablýskané mědi. Pozorovatele zaujmou drobnými a přesto věrnými detaily.
„Jsem rád, že modelařina nevymřela. Jen mne mrzí, že u nás zmizeli modeláři, kteří se svými loděmi pořádali představení ve stylu námořních bitev. Lodě po sobě střílely děly jako v opravdové bitvě,“ poznamenal Tomášek.