Po půlnoci nezamykáme. Nařídil to šéf

Řada budějovických heren porušuje nové předpisy. Potvrzuje to test Sedmičky.

Je dohoda radnice s majiteli heren kusem papíru? Sedmička testovala patnáct podniků. Všude našla nedostatky.
Zmizely sice blikající jackpoty na vchodech, ale většinou jsou místa z venku celá polepená reklamou. Někteří barmani po půlnoci nezamykají. Přitom podle nové vyhlášky mají pouštět hosty po čtyřiadvacáté hodině jen na zazvonění.

Že nerespektují nařízení, strážníkům asi nevadí

Je krátce po půlnoci a z herny společnosti Mariner řve do chodby před vstupem do multikina CineStar hudba skupiny Kabát. Celá stěna vedoucí k blikajícím automatům je otevřená, jackpoty s číslem 10 000 září celý den do vestibulu. U vchodu je nepatrný potrhaný lísteček upozorňující na zákaz vstupu návštěvníkům do osmnácti let. Hned naproti přes ulici je služebna městské policie. Porušování předpisů ale strážníkům zřejmě nevadí.
Odjíždíme k ulici J. Opletala. Herna restaurace Džbán otevírá správně na zvonek. Zamknuto je po půlnoci i v Herně 63 v ulici J. Opletala. Ještě před pár hodinami tu seděli u automatu tři Romové středního věku. Najednou zařvali, začali nadávat a rychle utekli. „Asi prohráli nájem,“ komentuje skoro škodolibě barman.
Horší je to s podnikem Domino na druhém konci ulice. Uvnitř jsou mladí lidé, vchod je otevřený. „O nařízení zamykat víme, ale takhle nám to zase nařídili šéfové,“ odbyla nás starší obsluhující žena.
Otevřeno po půlnoci má i herna na konci Kijevské ulice. Je polepená nápisy, které klientům přinášejí naději, že uvnitř vyhrají. Několik mladíků saje drink dlouhými brčky z kbelíku. Další lidé se tisknou u rulety.
„Nezamykáme, protože si to tu s kolegou uhlídáme,“ vysvětluje mladý barman.
Jiné mínění má barmanka Simona z herny na protější straně ulice. „Vždycky se dívám, kdo zvoní. Člověk nikdy neví,“ říká dívka, která herny obsluhuje tři roky. „Někdy mám strach celou noc,“ tvrdí.
Nedostatky nalezla Sedmička u deseti dalších podniků. Herna 63 patří navíc spolu s Dominem, Džbánem a podnikem v Jírovcově ulici podle zastupitelky Evy Hajerové k těm, které ze zákona vůbec na tomto místě nemají být. „Leží méně než sto metrů od školy. Problém je, že zákon neříká, jestli vzdušnou čarou,“ míní Hajerová, povoláním učitelka.