Po večerníčku zamíří do školky

Mateřská školka v Liberci chce děti ohlídat i v době, kdy jsou rodiče na noční.

Nonstop mateřinkou se chce stát soukromá školka U Potůčku v Malodoubské ulici. Jelikož sídlí nedaleko průmyslové zóny Jih, přišlo její vedení s nápadem rozšířit své celodenní hlídání i na noc. „Napadlo mě to zejména kvůli maminkám samoživitelkám. Ty mají často v dnešní době starosti, kam dát své dítě, když potřebují jít do práce,“ uvedla Renata Rydvalová, majitelka a ředitelka školky.
Nyní plánuje přistavět další místnost a rozšířit kapacitu školky. Na to si majitelka podala žádost o dotaci z fondu Lidských zdrojů a zaměstnanosti. Dříve než začala s uskutečněním svého plánu, navázala kontakt s místními firmami v průmyslové zóně. „Ze zkušenosti vím, že někteří zaměstnavatelé se zajímají o to, jak pomoct zaměstnancům s malými dětmi,“ říká Rydvalová.
Úspěšně jednala například s firmou Fehrer Bohemia, zabývající se výrobou interiérových dílů do automobilů. „Dělali jsme předběžný průzkum mezi našimi zaměstnanci, jestli by měli o takovou službu zájem. Už nyní víme, že by ji určitě uvítaly čtyři maminky,“ potvrzuje Lenka Marková, vedoucí personálního oddělení firmy. Projekt by mohl začít od ledna příštího roku, kdy bude zřejmé, jestli školka a zaměstnavatelé dostanou dotaci. Zatímco se běžné poplatky za školku pohybují kolem sedmi tisíc korun za měsíc, na nočním hlídání by maminky ušetřily. V ideálním případě by rodiče zaplatili za svého potomka spícího ve školce jen stravu nebo symbolickou částku.

Vyzvednout po snídani

„Večer by děti dostaly večeři. Pak je vysprchujeme, uložíme a uspíme. Ráno si je po snídani rodiče mohou vyzvednout,“ líčí svou představu ředitelka školky. Proti jejímu nápadu nic nenamítají ani odborníci.
„Přespání dítěte ve školce by neměl být problém. Je to zcela individuální, někteří se budou těšit na dobrodružství, jiní se budou malinko bát,“ říká k tématu psycholožka Vladimíra Hrdličková. Myšlenku vítají také samotní rodiče.
„Jsem barmanka a zvolila jsem si tříletou mateřskou dovolenou. Žiju sama s dcerkou. Přes rok už musím chodit do práce, jinak bych finančně neutáhla naše výdaje. Moje profese vyžaduje být mimo domov také v noci. Dcera je v té době u mých rodičů,“ nastiňuje svou situaci Lenka Šubrtová.
Možnost noční školky by využila. „Pochybuji ale, že by mi zaměstnavatel něco přispěl,“ dodává barmanka s tím, že sama by si placení školkovného nemohla dovolit.
Mateřinku U Potůčku zatím navštěvuje pět dětí. Po přestavbě v příštím roce by jich ředitelka mohla přijmout o devět více.