Počet LTE vysílačů na území Česka přesáhl šest tisíc

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Dobrá zpráva pro naše smartphony – počet aktivních LTE základnových stanic přesáhl šestitisícovou hranici a poroste dál.

Dle zářijové monitorovací zprávy ČTÚ bylo k 30. září na území našeho státu ve zkušebním provozu 1 622 základnových stanic LTE v pásmu 800 MHz, v trvalém provozu pak 4 460 BTS. Celkem tedy 6 082. Za čtvrt roku tak narostl počet LTE BTS zhruba o tisícovku a to je jedině dobře.

Tuzemský regulátor má na starost také stížnosti na rušení příjmu digitální televize, v září přijal 427 hlášení o rušení a uzavřel šetření ve 379 případech. Z toho ale jen ve 122 případech bylo dle regulátora rušení zapříčiněno BTS LTE v pásmu 800 MHz. Pokud byste měli podezření na rušení televizního signálu, můžete podat hlášení přes interaktivní formulář.

Pokud ČTÚ zjistí, že dochází k rušení televizního signálu DVB-T základnovou stanicí LTE, v závislosti na charakteru interferencí může buď nařídit rušícímu provozovateli LTE sítě instalaci prvků na přijímacích anténách DVB-T v jednotlivých domech tímto rušením postižených, nebo změnu technických parametrů. ČTÚ také může danou BTS nařízením nechat vypnout.

Nárůst pokrytí LTE v ČR je za poslední měsíce signifikantní, dokonce jsme se už stihli zařadit mezi vyspělé státy, které byly technologicky vždycky napřed.