Počet míst s wi-fi se má do roku 2015 zčtyřnásobit

wifi

wifi

Počet míst s bezdrátovým připojením k internetu wi-fi se do roku 2015 zvýší celosvětově více než čtyřnásobně na 5,8 milionu. Růst podpoří rostoucí poptávka spotřebitelů po připojení k chytrým telefonům a tabletům. Vyplývá to ze studie, kterou uskutečnila výzkumná společnost Informa.

Telekomunikační firmy považují místa s dostupným připojením k internetu, tzv. hotspoty, za důležité, protože přenos dat kvůli stále širšímu využívání videa na mobilních přístrojích prudce roste. Podle společnosti Cisco se má bezdrátový přenos dat zvýšit v příštích pěti letech 26násobně.

China Mobile, která je největším mobilním operátorem podle počtu předplatitelů, plánuje zřídit milion míst s připojením. Japonská KDDI chce zvýšit počet míst s nabídkou wi-fi do šesti měsíců na 100 tisíc ze současných 10 tisíc.

Počet wi-fi připojení rychle roste i v Česku. Například v Praze se podle průzkumu společnosti Ernst&Young loni ztrojnásobil na 11 300 přípojných bodů. Dvě pětiny přístupových bodů byly nastaveny na rychlost přes 11 Mbit/s.

Wi-fi je zkratka pro termín wireless fidelity, kterým se označuje jeden z technologických standardů bezdrátové komunikace. Wi-fi umožňuje uživatelům snadné připojení k síti na vzdálenost několika stovek metrů či kilometrů v závislosti na typu použité antény a konkrétních místních podmínkách. Je určeno pro zcela volné a bezplatné využívání.