Počet smrtelných pracovních úrazů byl loni na rekordním minimu. Poprvé se dostal pod stovku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: FCC Construccion

Smrtelných pracovních úrazů loni znovu ubylo a jejich počet poprvé klesl pod stovku. O život v práci minulý rok přišlo 95 lidí. Je to dosud nejnižší počet. Na tiskové konferenci předběžné výsledky loňského roku oznámili šéf Státního úřadu inspekce práce Richard Hahn a místopředsedkyně Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Radka Sokolová. Počet smrtelných úrazů v posledních desetiletích klesá. Pod 200 případů se dostal v roce 2003. V roce 1969 v práci zemřelo 623 osob.

Na dnešek připadá světový den bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Má připomínat lidi, kteří zemřeli či utrpěli zranění při práci. Odboráři dnes uspořádali vzpomínkovou akci na památku obětí. Žádají, aby znovu měli možnost při ohrožení života či zdraví zastavit výrobu.

Hahn upozornil, že při práci v Česku stále častěji umírají cizinci. Loni zemřelo 18 cizinců, v roce 2016 jich bylo deset a o rok dříve jen šest. "S ohledem na rozsah zaměstnávání cizinců je to číslo nepochopitelné. Průměrná statistika by vedla k číslu nižšímu. Pravděpodobně to má hlubší příčiny, kterými bychom se měli zabývat," podotkl Hahn.

Nechtěl spekulovat nad tím, jestli cizinci znají hůře předpisy nebo dávají při práci méně pozor. Jedním z důvodů by podle něj mohl být třeba problém v komunikaci, jelikož často neovládají jazyk a zaměstnavatel s nimi nekomunikuje tak jako s domácím pracovníkem. Upozornil na to, že právní předpisy nenařizují, aby cizinci byli seznámeni s podmínkami bezpečné práce v mateřském jazyce. "Cizinci také pracují v činnostech a profesích, které samy o sobě generují úrazovost," naznačil Hahn.

Smrtelných úrazů v práci v minulých letech postupně ubývalo. V roce 1997 se jich stalo 296 a v roce 2002 o 90 méně. V roce 2003 se počet dostal poprvé pod dvě stovky, dosahoval 199 a v dalších čtyřech letech klesal. V roce 2007 a 2008 v období nejvyšší konjunktury se znovu zvedl, a to na 188 a 174 případů. O rok později po nástupu krize bylo obětí 105. V roce 2015 inspektoři evidovali 122 smrtelně zraněných a báňský úřad pak dalších devět. Smrtelné pracovní úrazy se stávají nejčastěji v dopravě, ve stavebnictví, při manipulaci s břemeny, práci ve výškách nebo výkopových pracích.

Odboráři požadují, aby se do zákona vrátila možnost, kdy by mohly odbory v případě ohrožení života či zdraví zastavit výrobu. Toto ustanovení se před pár lety z legislativy vyškrtlo.