Počítačoví piráti před pár dny hackli Bílý dům

Bílý dům

Bílý dům Zdroj: Edbrown05-Wikimedia Commons

Hackeři tento měsíc pronikli do počítačové sítě Bílého domu. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že kvůli citlivosti incidentu byl o útoku původně informován jen velice úzký okruh amerických ústavních činitelů. Nejmenovaný představitel Bílého domu upřesnil, že terčem hackerů se stala "neutajovaná síť", kterou využívají pracovníci administrativy prezidenta Baracka Obamy.

Zatím není oficiálně známo, kdo za útokem stál. List The Washington Post ale tento týden napsal, že hackeři mohli pracovat pro ruskou vládu. Ruská rozvědka byla obviňována také v roce 2008 z útoku na tajnou síť americké armády. Někteří nejmenovaní američtí vládní představitelé uvedli, že možnosti k průnikům do cizích sítí má řada států.

Bílý dům k události bez dalších podrobností pouze uvedl, že prověřuje podezřelou aktivitu ve své síti. V rámci protiopatření byla údajně kompromitovaná síť dočasně odpojena, což pro některé pracovníky Bílého domu znamenalo ztrátu připojení k vládnímu systému.

Reuters uvedl, že Bílý dům o průlomu do své sítě informoval před týdnem demokratické a republikánské vůdce Senátu a Sněmovny reprezentantů a také šéfy bezpečnostních výborů obou kongresových komor. Podle expertů je běžně o citlivých bezpečnostních incidentech informován jen úzký okruh ústavních činitelů.