Pocta? Známka a razítko

Rychlobruslařka Martina Sáblíková se dostala na poštovní známku.

Pocta pro prezidenty. A také pro slavné sportovce. Na poštovní známku se nedostane jen tak někdo. Rychlobruslařce Martině Sáblíkové se to povedlo už ve dvaadvaceti letech.

Dvojnásobná olympijská vítězka z Vancouveru už má „svou“ známku. A také speciální poštovní razítko, kterým se označují obálky jen ve Velkém Oseku, kde rychlobruslařka bydlí.

„Je to pro mě velká čest. Velice si toho vážím,“ řekla Sáblíková týdeníku Sedmička.

Zařadila se tak do společnosti Emila Zátopka, Věry Čáslavské nebo Kateřiny Neumannové.

„Už před olympiádou jsme plánovali vydat známku zobrazující úspěchy českých sportovců. Původně jsme si mysleli, že by na ní mohl být třeba i Lukáš Bauer. Ale bohužel nevyhrál a Martina Sáblíková byla naprosto úžasná. Proto je na známce sama,“ řekla mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Známek pošta vydala jeden a půl milionu. Speciální razítko ve Velkém Oseku budou pracovnice za přepážkou vydávat ještě několik dní. „Je o něj docela zájem, lidé si pro něj chodí,“ uvedla Petra Kratochvílová z pošty ve Velkém Oseku.

Sama Sáblíková si ještě obálku svou podobiznou orazítkovat nenechala. „Ale několik jsem jich dostala od různých lidí kolem mě. Je to hezké,“ podotkla královna ledových oválů.

Výroba speciálního razítka vyjde zhruba na sedm tisíc korun. Pošta jich vydává okolo šedesáti ročně.