Pod Gasherbrumy se umoudřilo počasí

Trojice českých horolezců se po jedenácti dnech čekání dočkala pěkného počasí. V nadcházejících dnech se pokusí vystoupit na Gasherbrum II.

Pod osmitisícovkami v Pákistánu přestalo sněžit a foukat. Příznivé počasí kvitují všechny expedice v Base Campu.
„Co mělo spadnout, snad opadalo. Laviny vyjely ze svých garáží. Zítra ráno vyrážíme nahoru. Vypadá to, že na pokus o vrchol G2 máme celkem čtyři až pět dní azurové oblohy,“ informuje Libor Uher o aktuálním dění v Asii.
Horolezci však nemají ponětí o tom, kolik je v horách sněhu.
„Nemáme tušení, kolik je nahoře sněhu a jakou má konzistenci. Jestli je to ušlehaný forn nebo se budeme bořit po pás. Každopádně to jdeme vyzkoušet a hora ukáže, kam se dostaneme,“ uvádí Uher.
Zítra ráno ve čtyři hodiny pákistánského, jednu hodinu středoevropského času, vyrazí expedice do druhého výškového tábora.
„Tam bychom snad za nějakých čtrnáct hodin měli dorazit a pak se uvidí. Přespíme, navaříme čaj do termosek, něco málo natlačíme proti své vůli do žaludku a vyrazíme ke trojce a dál k vrcholu,“ vzkazuje předseda Horolezeckého oddílu Frýdek-Místek.
Výprava toho zatím ve výškových táborech moc nenaspala, ale na nějaké čekání už nemá čas.
„Snad nám naše stávající aklimatizace postačí. Tři noci v 6400 metrech, no není to nic moc, ale nikdo nemá lepší aklimatizaci. Dál si vůbec nedokážu představit, co se bude dít. To se ukáže. Každopádně budeme mimo net. Budeme snad jen posílat sms zprávy z thuraye, kterou máme stejně celý den vypnutou kvůli úspoře baterek. I s tím signálem je to hodně divoké. Tak uvidíme,“ uvažuje Uher o nejbližších dnech a nocích v pohoří Karákoram.
Horolezci jsou každopádně perfektně odpočatí. Vždyť v základním táboře strávili jedenáct dní.
„Batohy jsme vytunili, odlehčili a odřezali vše, co tam nemusí být. Výškové peří je nachystané, nejnutnější jídlo a vybavení je nabalené. Všichni jsme netrpěliví a tak trochu nervózní jaké to tam bude. Vše záleží na množství a konzistenci sněhu a lavinovce. Taky na aktuální zdravotní a fyzické pohodě,“ přibližuje devětatřicetiletý rodák z Frýdku-Místku.
Sedmička je s expedicí neustále v kontaktu. Zhruba za pět dní bude čtenáře o pokusu horolezců o výstup na Gasherbrum II znovu informovat na svých webových stránkách.