Pod hradem chytal Jan Werich pstruhy

Velharticko láká na hrad, Werichovu chatu a rekreační cyklostezky.

V roce 1318 pozvedl Bušek z Velhartic číš, aby si připil na dostavbu jednoho z nejkrásnějších hradů na Klatovsku. O sto třicet let později ukrýval tento hrad české korunovační klenoty. To když je sem z obav před srážkou s Jiřím z Poděbrad nechal dočasně převézt majitel Velhartic a karlštejnský purkrabí Menhart. Do siluety hradu a okolní přírody, zejména protékající říčky Ostružná, se zamiloval i Jan Werich. V roce 1938 si tu s ženou koupili chalupu, v níž žil až do své smrti v roce 1980.

Na kole i pěšky

Velharticko má turistům co nabídnout. Už samotná vesnička upoutá zajímavým náměstíčkem, v jehož blízkosti lze navštívit velhartický betlém. Na samém konci obce se nachází velké parkoviště. Motoristé se tu mohou občerstvit v místním minibufetu. A pak se vydat cestou na hrad. Stačí projít kolem místní firmy, která je známá šlechtěním brambor, a návštěvník se ocitne v ráji šumavských lesů. Uprostřed v nadmořské výšce 630 metrů je hrad Velhartice.

V letech 1290 až 1318 ho nechal postavit Bušek z Velhartic. Velhartičtí pánové během následujících let své panství hojně rozšiřovali až na šedesát vsí. Před bránou hradu mohou turisté obdivovat trebuchet. Dobývací stroj ve stylu praku, který vynalezli v pátém století v Číně. Do Evropy se dostal ve třináctém století. Trebuchet u velhartického hradu dokáže vrhat čtyři a půl kilogramů vážící projektyl na vzdálenost až osmdesáti metrů. Vlastní hrad láká na dva okruhy. Hrad a zámek.

„Kdo se nebojí výšek, vybere si okruh hradu. Uvidí samotnou gotickou stavbu, rajský palác, kamenný most. Když je chladněji, turisté pro změnu upřednostňují okruh zámku,“ říká průvodkyně Anděla Mejstříková.

Chata broučků

I okolí hradu láká. A to nejen pěšky, ale i na kolech. Cyklotrasy vedou k Podolskému mlýnu a Javoří, do Úloha a Nemilkova a Horního Staňkova a Drouhavče. Turisté si mohou projít i naučnou stezku Velhartickem. Ta má pět zastavení. Z parkoviště u hradu vede do památkové zóny v obci, k přírodní rezervaci Borek, dál přes zastavení pod hradem a končí u Werichovy chaty.

Chata je vidět ze silnice z Velhartic směrem na Kolinec. Odděluje ji louka a také říčka Ostružná. Tam Jan Werich, vášnivý rybář, chytal pstruhy. Podobu chaty navrhl Werichův přítel, mistr loutkového filmu Jiří Trnka ve stylu Boučků od Jana Karafiáta.