Podívá se Bača na Manhattan?

Manhattan, New York. Právě tam se každoročně scházejí nejlepší hráči billiardu. Jednou by mezi ně chtěl proniknout i Miroslav Bača.

Někteří lidé po práci zajdou na pivo, jiní sednou před televizi. Sedmadvacetiletý Miroslav Bača skoro každý den zamíří do herny havířovského Billiard clubu a několik hodin trénuje a hraje.
„Začal jsem v patnácti po vzoru bratra a jak už to bývá, chtěl jsem ho ve hře trumfnout,“ řekl ke svým začátkům Bača. A brzy se mu to povedlo. V herně trávil denně pět až osm hodin a všichni ho chválili. „Billiard je jedna z nejnáročnějších stolových her a popravdě, jen tak někdo se ji nenaučí. Je třeba mít i talent. Teď, když přijdu na trénink, tak dvě hodiny zkouším sám různé hry. Poté po zbytek tréninku hraji partičku s některým členem našeho klubu. Nejčastěji s Vladimírem Starečkem,“ popsal své tréninkové metody Bača.
V současnosti tráví v herně dvacet až třicet hodin týdně. V porovnání se světovými hráči ale paběrkuje. „Ti nejlepší stráví u stolu třeba i šedesát hodin týdně. Mě to ale narozdíl od nich neživí,” sdělil Bača.
Za dvanáct let, co hraje, se vypracoval do absolutní české špičky. Na nedávném mistrovství republiky porážel i o mnoho zkušenější hráče, než je on sám a jeho spanilá cesta skončila až ve finále. „Když už jsem se dostal tak daleko, tak porážka zamrzí, ale na druhou stranu, když si vezmu, jaká se letos sešla konkurence, musím být spokojený,“ řekl Bača. Domácí mistrovství nebylo pro Baču letos jedinou významnou akcí. Havířovský vyznavač tága a zeleného plátna se zúčastnil mistrovství Evropy v Německu a bral stříbrnou medaili. „Tohle je zatím můj největší úspěch. Ale popravdě, raduji se z každé dosažené medaile,“ pověděl skromně Bača. V měření s evropskou elitou uspěl, teď ho čeká další důležitý krok. „Čeká mě mistrovství světa, kde doufám udělám solidní výsledek,“ přeje si Bača. Další přání billiardového šikuly je podívat se na prestižní akci v New Yorku na Manhattanu. „To by byla paráda. Do Ameriky se sjíždí vždycky osmdesát nejlepších hráčů. Organizátoři akce je osobně zvou,“ zasnil se Bača při myšlence, že by mohl být součástí takové show. Bača, který pracuje jako skladový technik, si najde čas i na jinou zábavu než je billiard. „Jako většina chlapů sleduji hokej a teď samozřejmě světový šampionát ve fotbale. Sám jsem dokonce hrával i sálovku a nohejbal,“ prozradil na sebe Bača.