Podívejte se: Deset nejohroženějších památek v Asii

Ajuttchajá

Ajuttchajá

1. Ajuttchajá (Thajsko) bývalé hlavní město Siamu známé jako "Benátky východu"
1. Ajuttchajá (Thajsko) bývalé hlavní město Siamu známé jako "Benátky východu"
2. Pevnost Santiago (Filipíny) středověká španělská pevnost v Manile
3. Kašgar (Čína) jedno z posledních dochovaných měst na Hedvábné stezce v Číně
3. Kašgar (Čína) jedno z posledních dochovaných měst na Hedvábné stezce v Číně
15
Fotogalerie
Asijským architektonickým pokladům od buddhistického kláštera v Afghánistánu po dávné město v Číně hrozí zánik. Příčin je několik a sahají od ekonomického rozmachu přes války až po turistiku, shodli se experti z Fondu světového dědictví (GHF), které citovala agentura AFP.

GHF jmenoval deset míst, která aktuálně čelí „nenapravitelné ztrátě a zničení“. „Těchto deset míst představuje pouhý fragment ohrožených pokladů po celé Asii a zbytku rozvojového světa,“ řekl výkonný ředitel fondu Jeff Morgan, který představil zprávu Asia's Heritage in Peril: Saving Our Vanishing Heritage (Asijské dědictví v ohrožení: Záchrana našeho mizejícího dědictví).

Architektonické poklady dávných vyspělých asijských kultur ohrožuje ekonomický rozmach, náhlý příliv turistů, nedostatek zdrojů na jejich ochranu a skutečnost, že se často nacházejí v oblastech sužovaných rabováním a konflikty.

Na ohrožené architektonické památky se podívejte ve fotogalerii:

Li Kchuang-chan, který vede čínský program GHF, vyzdvihl úspěch ochrany jednoho z posledních přežívajících čínských měst obehnaných zdí Pching-jao. Toto město s ohromujícím opevněním je dobře udržované a nádherně nasvícené. „Ale před 20 lety byly v Číně stovky podobných opevněných měst,“ řekl Li. „Všechna byla zdemolována.“

Experti se shodli, že globální snahy o záchranu architektonických památek jsou špatně koordinované a zaměřené. UNESCO se podle nich soustřeďuje prakticky výhradně na místa v bohatých evropských zemích, nikoli na památky v Latinské Americe nebo Asii. Více než 80 procent Světových památek UNESCO je v deseti nejbohatších státech, dodal GHF, který je nevládní a neziskovou organizací.