Podívejte se na rozvodněnou Moravu zvýšky

/NOVÉ/ Kolik je vody v některých oblastech střední a východní Moravy? Podívejte se na letecké snímky ve fotogalerii.

Srážky posledních dní nezvedly vodu v řece Moravě při průtoku Olomoucí ani na první povodňový stupeň označovaný za bdělost.

Dnes ráno teklo korytem Moravy v Olomouci necelých 93 kubíků vody za sekundu, přičemž za stoletou vodu se v Olomouci označuje průtok 650 kubíků.
Až po soutok Moravy s Bečvou by se hladina nikde zvedat neměla. „Předpověď počasí je taková, že nepočítáme s žádným dramatickým průběhem,“ uvedl ředitel závodu Horní Morava David Fína.

V Olomouci proto nebyla ani svolána povodňová komise. „Situaci sledujeme, ale zatím jsme nemuseli přijmout žádná opatření,“ řekl Radek Zapletal, vedoucí odboru ochrany olomouckého magistrátu. Prvního stupně povodňové aktivity podle něj nedosáhly ani přítoky Moravy, jako jsou Bystřice či Oskava.

Naopak na Bečvě hladina vystoupala na hladina na padesátiletou vodu. Z obce Troubky, kde je více než metr vody, evakuovala v noci armáda a hasiči asi řadu obyvatel do Tovačova a Oplocan. „Pomáhá jim psycholog,“ uvedl mluvčí kraje Ivo Heger. Situací se znovu zabývá Bezpečnostní rada Olomouckého kraje.

Voda se rozlila i v Přerově, kde zatopila teplárnu a část obyvatel je bez tepla a teplé vody. Povodí Moravy očekává, že pokles hladiny Bečvy bude jen velmi pozvolný, protože okolní krajina zadržuje velké množství vody.

Na Facebooku vznikly stránky „Voda aktuálně - zprávy!“. Dnes ráno měly téměř 29 tisíc členů, lidé tam vložili přes pět tisíc fotek z povodní a 294 videí.

Obrázek: Včerejší situace na jezu v Hranicích.