Podívejte se: Virgin Galactic má náhradu za ztroskotaný raketoplán

Raketoplán VSS Unity

Raketoplán VSS Unity Zdroj: Virgin Galactic

Raketoplán VSS Unity
Raketoplán VSS Unity
Raketoplán VSS Unity
Šéf Virgin Galactic Richard Branson při představení raketoplánu VSS Unity
Harrison Ford při představení raketoplánu VSS Unity
5
Fotogalerie
Druhý raketoplán SpaceShipTwo společnosti Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona byl v pátek poprvé veřejně představen v Kalifornii. První vesmírné plavidlo SpaceShipTwo se v říjnu 2014 zřítilo při testovacím letu v kalifornské poušti.

Slavnostní představení lodě se uskutečnilo na kosmodromu v Mohavské poušti v Kalifornii, který zde firma Virgin Galactic vybudovala. Raketoplán pokřtila Bransonova roční vnučka láhví mléka.

Společnost po nehodě v roce 2014, při které zahynul jeden z pilotů, oznámila, že bude v kosmickém vývoji a letech do vesmíru pokračovat. Vyšetřování amerických úřadů ukázalo, že za pádem stojí předčasné spuštění funkce pro sestupný manévr.

Virgin Galactic plánuje, že s lodí SpaceShipTwo, která je téměř stejná jako raketoplán ztracený 31. října 2014, bude pořádat turistické lety do vesmíru. Plavidlo pro dva piloty a šest pasažérů bude do výšky zhruba 15 kilometrů vznášet letoun WhiteKnightTwo. Po odpoutání SpaceShipTwo zažehne raketové motory a vstoupí do kosmického prostoru.

O tento turistický let, který vyjde na 250 tisíc dolarů na osobu, projevilo zájem již téměř 700 lidí. Nejprve ale raketoplán čeká série testovacích letů.

Představení raketoplánu VSS Unity

Musk a Branson chtějí poskytovat internet z vlastní družic