Podpora Windows XP za rok skončí. Systém má třetinu trhu

Microsoft vidí budoucnost ve Windows 8

Microsoft vidí budoucnost ve Windows 8 Zdroj: profimedia.cz

Softwarová firma Microsoft za necelý rok ukončí podporu operačního systému Windows XP a Office 2003. Populární verze XP má přitom i po deseti letech mezi tuzemskými uživateli stále třetinový podíl a využívá jí vysoké procento firem a organizací. Vyplývá to z informací Microsoftu.

„Používané technologie a zařízení se za posledních deset let zásadně změnily. Dnes vedle sebe najdeme nejen klasické počítače a notebooky, ale také ultrabooky, all-in-one počítače nebo tablety. Ukládání dat na CD a podobná média nahrazují cloudová úložiště jako SkyDrive a čím dál tím více se stírají hranice mezi pracovním a soukromým životem. To se projevilo v nových verzích Windows a Office,“ uvedl manažer divize Windows Lukáš Křovák.

Microsoft nebude od 8. dubna 2014 vydávat pro systém Windows XP a sadu Microsoft Office 2003 bezpečnostní aktualizace například prostřednictvím služby Microsoft Update. V případě, že dojde k objevení bezpečnostní chyby, potenciální útočníci ji budou moci zneužít. Verzi XP také přestávají podporovat někteří další výrobci softwaru nebo hardwaru.

Microsoft od loňského roku nabízí novou verzi Windows pod označením 8. Malé a střední podniky využívající XP láká k přechodu do 20. června na 15procentní slevu.

Windows 8 mají podle serveru Rankings.cz podíl na českém trhu podíl 3,3 procenta. Nejrozšířenější jsou Windows 7 s podílem 46,9 procenta, následují Windows XP a třetí jsou Windows Vista se 7,8 procenta.

Jan Sedlák: Windows 8 je tu, začíná hra o budoucnost