Pohádkový Kunzov patří farmáři z Holandska

Na Přerovsku je sedmnáct zámků, kromě všechovického a zámku v Přestavlkách, patří soukromému majiteli ještě zámeček Kunzov a zámek v Čekyni.

Kunzov

Romantický zámeček Kunzov je nejmladším zámkem na Přerovsku. Postavil ho jako své letní sídlo v pseudogotickém stylu v roce 1908 hranický továrník Kunz. Hrádek je v katastru Radíkova a připomíná středověký hrad. Zámeček byl dlouho na prodej za zhruba sedm milionů korun. „V roce 2008 hrádek koupil farmář z Holandska. Chce ho opravit,“ sdělil starosta Radíkova Lubomír Foltýnek.

Zámek Čekyně

V soukromých rukou je i zámek v Čekyni. V současnosti ho vlastní přerovská společnost Alimentare. Nejde ale o typický zámek s historickými komnatami. Od roku 1925 majitelé nemovitost upravovali pro hospodářské využití. Dříve v něm měl Okresní úřad své sklady, po sametové revoluci se zámek dostal na seznam památek k prodeji.

Většina zámků na Přerovsku patří obcím nebo kraji

Ostatní zámky na Přerovsku jsou v majetku obcí nebo například zámek ve Skaličce patří Olomouckému kraji. V přerovském zámku je Muzeum Komenského, v hranickém, lipnickém a potštátském sídlí městské úřady, v malhotickém je obecní úřad a také zámek v Citově využívá obec.

V Pavlovicích u Přerova je na zámku domov důchodců a ve Veselíčku výchovný ústav. Ve Skaličce a v Rokytnici jsou ústavy sociální péče. Lidé mohou navštívit tovačovský zámek, v létě o víkendech hustopečský zámek a po dohodě i dřevohostický zámek.