Policejní auto mění za lyže

Policie na lyžích? To už není jen film Krakonoš a lyžníci. Teď je to skutečná hlídka na šumavských sjezdovkách.

Pistoli proklatě nízko a na nohou lyže. Na první pohled to vypadá jako maškarní na sněhu, ale ve skutečnosti jde o policejní hlídku na horách. A co tu dělá? Dohlíží na pořádek. Ovšem nekontroluje, jestli ze sousedního Německa nejezdí do Čech pašeráci cukerínu a tabáku, ani neměří rychlost. Mezinárodní lyžařská federace vydala desatero, podle kterého by se měli lidé na sjezdovkách chovat. A právě dodržování těchto zásad sleduje policista.

„Já si nejprve myslel, že je to nějaká recese, ale dole u vleku mi řekli, že je to normální policejní hlídka,“ směje se Jakub Doležal. Kontroly sjezdovek, které jsou třeba v Itálii naprosto běžné, jsou na Šumavě čtrnáct dnů starou novinkou. „Policisté jezdí na lyžích, na policejních skútrech nebo chodí pěšky. Hlídku drží vždy s jedním záchranářem z Horské služby,“ říká klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová. Pravomoc policisty na sjezdovce ovšem není stejná jako na silnici. Zjevně opilého lyžaře sice může vyzvat k dechové zkoušce, ovšem tady běžný postup končí.

„Provoz na sjezdovkách není uzákoněn, stejně jako provoz na silnicích. Takže když někdo nadýchá, maximálně na to můžu upozornit provozovatele areálu. A na něm už pak záleží, jestli ho vykáže ze sjezdovky,“ vysvětluje policista – lyžař Josef Podroužek. Jeho úloha na lyžích je tedy především preventivní. A na lidi to zabírá, i když na přítomnost policisty na lyžích si teprve zvykají.