Policie našla muže, kteří vyhodili do povětří budku

Déle než dva měsíce pátrali ostravští policisté po neznámých pachatelích, kteří počátkem července rozmetali pomocí výbušniny budku u řeky Odry.

Dva muže ve věku 25 a 27 let nyní policisté obvinili z poškození obecně prospěšného zařízení a poškození cizí věci. „Motiv? Tím byla klukovina,“ řekl o činu mladých mužů ostravský kriminalista Radim Bena.
Na počátku všeho byla oslava narozenin spojená s alkoholem. Jeden ze slavitelů je fanouškem výbušnin. Přesvědčil svých pět přátel, aby jednu z nich vyzkoušeli. Šestice mužů tak dojela autem k osamělému místu u řeky poblíž známé ostravské restaurace Bořík. Místo někteří z nich dobře znali, protože sem chodí na ryby. Hlavní dva aktéři vytáhli výbušninu, hodili ji do budky, natáhli k výbušnině zvonkový drát a odpálili pomocí baterie z mobilu. Byl 5.červenec před třetí hodinou ráno. Ostatní osádka auta byla podle policistů kvůli oslavám už v takovém stavu, že si akci ani příliš nepamatuje. Výbuch budky nikoho nezranil. Jen notně vylekal rybáře, který seděl na protějším břehu. Ten se stal jediným svědkem události. V budce bylo uloženo zařízení k regulaci vodní hladiny řeky. Obé z poloviny osmdesátých let minulého století. Celé i s budkou to mělo hodnotu zhruba patnácti tisíc korun.
Na vyšetřování se podíleli i pyrotechnici z Prahy. Experti zjistili, že pachatelé použili vojenskou běžně nedostupnou výbušninu. „Měli jsme jeden dobře informovaný zdroj,“ vysvětlil neurčitě kriminalista Bena, jak nakonec policie pachatele našla.
Zatčeni byli v pondělí ráno. Všichni se přiznali během pěti minut. „Doslova čekali, až si pro ně přijdeme. Byli už předem domluvení, že všechno přiznají. V dalších dnech, když všechno viděli v televizi, si uvědomili, že asi bude průser,“ řekl o průběhu vyšetřování Bena. Dodal, že na tak rychlé přiznání viny nejsou ostravští kriminalisté vůbec zvyklí.
Hlavní obviněný vypověděl, že vojenskou výbušninu koupil pomocí internetu. „Obvinění všeho litují a chtějí škodu uhradit. Vyšetřováni jsou na svobodě,“ doplnil Beno. Na místě staré budky vyrostla nová. Mladí muži mohou být odsouzeni maximálně na tři roky do vězení.