Policie šetří loupež obrazů, které si majitel cení na 415 milionů

Obraz od Pierre Auguste Renoira, ilustrační foto

Obraz od Pierre Auguste Renoira, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Olomoučtí kriminalisté vyšetřují loupežné přepadení, při kterém pachatelé minulý měsíc přepadli jednoho z olomouckých podnikatelů a odnesli si údajně velmi cenné obrazy předních světových malířů. Majitel jejich hodnotu podle policie odhaduje na 415 milionů korun, ale o tak vysokou sumu zřejmě nepůjde.

Pravost obrazů, mezi nimiž prý figurují jména jako Renoir či Picasso, policisté ve spolupráci se znalci prověřují. Informoval o tom dnes krajský policejní mluvčí Josef Bednařík.

Přepadení v olomoucké části Lazce se odehrálo již v polovině června, policie k tomu uvolnila informace na vyžádání ČTK až nyní. „Neznámí pachatelé 18. června po 06:00 vnikli na dvůr rodinného domu na ulici Jiříčkové v Olomouci a za použití násilí donutili jednapadesátiletého muže k vydání klíčů od trezoru,“ uvedl Bednařík. Muže při přepadení svázali.

Z domu si odnesli lupiči cennosti, kromě obrazů i peněženku s finanční hotovostí a sedm bodáků k puškám. Případ kriminalisté stále prošetřují, zadali znalecké posudky a expertízy k potvrzení pravosti ukradených obrazů i k určení jejich ceny. Pachatelům hrozí až 15 let vězení.