Policie v Bratislavě dostala nadupanou a neprůstřelnou fabii

upravená Škoda Fabia RS

upravená Škoda Fabia RS Zdroj: Autorevue.cz

Ve středu si krajské ředitelství policejního sboru v Bratislavě převzalo od slovenské pobočky Škody Auto upravenou Fabii RS. Ta má kromě klasického radaru také další zajímavá vylepšení. Především nabízí balistickou ochranu pro posádku a pro zajištění mobility. Jednoduše řečeno, je „neprůstřelná“.

Policie v Bratislavě má vůz zapůjčen k testování na dobu tří měsíců. Speciálně upravená Fabie RS byla vystavena už v květnu na veletrhu policejní techniky v Bratislavě.

Vůz má pod kapotou přeplňovanou benzinovou jedna-čtyřku disponující výkonem 180 k (6 200 ot./min) a točivý moment zvýšený z původních 250 Nm na 280 Nm (2000 – 4500 ot./min). Maximální rychlost je 224 km/h a stovku zvládnou příslušníci s tímto autem za 7,3 s. Převodovka je stejně jako u sériového provedení sedmistupňová automatická.

Policejní Fabia RS má kromě klasické výbavy také balistickou ochranu s třídou odolnosti IIIA podle normy NIJ 0101.04. Ta chrání posádku a části motoru důležité pro to, aby vůz zůstal i po zássahu pojízdný. Upravené jsou přední dveře, přepážka mezi motorovým prostorem a palubní deskou, B sloupek a jiné.

upravená Škoda Fabia RSupravená Škoda Fabia RS | Autorevue.czUpravené policejní „ereso“ by mělo zůstat pojízdné i po zásahu z palné zbraně. Vůz se zvýšeným točivým momentem zvládne stovku za 7,3 s a jede až 224 km/h

Vůz je vylepšen také o částečnou balistickou ochranu motorového prostoru, hlavního kabelového svazku, řídící jednotky a baterie. “Doplňková“ výbava pak zahrnuje možnost dokoupit ještě neprůstřelné přední sklo a boční okna. Díky veškerým úpravám je testovaná Fabia RS těžší o 33 kg.