Policisté hledají násilníky. Zatím marně

Zlínští policisté vyšetřují vraždu důchodce v obci Slopné u Luhačovic. Může mít souvislost s mučením staré ženy v Břestku.

Osm vražd důchodců mají na svědomí manželé Dana a Jaroslav Stodolovi. Zatímco si ve vězení odpykávají doživotní trest, na Zlínsku si někdo vybírá oběti, staré a nemohoucí lidi, podobně jako oni. Za jediný týden zaútočil na dva důchodce. Jeden z nich přepadení nepřežil.
Vraždu potvrdila pitva Tělo sedmasedmdesátiletého muže s rozbitou hlavou našli jeho příbuzní. Pitva potvrdila, že byl zavražděn. „K tragédii došlo v rodinném domě uprostřed obce Slopné na Zlínsku. Pachatel nebo pachatelé muže zavraždili někdy mezi polednem 22. září a večerními hodinami následujícího dne,“ řekla zlínská policejní mluvčí Jana Bartíková.
Z domu se ztratilo několik věcí. Kriminalisté se proto domnívají, že pachatelé přišli loupit, a aby se zbavili svědka, zabili ho. Lidé z obce, kde se narodil i několikanásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa, se nemohou z tragédie vzpamatovat. Nikdo z více než pěti set obyvatel si nevšiml nikoho podezřelého.
Přesto policisté zjišťují, zda přece jenom něco zvláštního neviděli. „U domu mohlo parkovat auto, dodávka nebo motorka. Pachatel rovněž mohl poblíž stavení opřít kolo. I takové drobnosti by nám s vyšetřováním pomohly,“ poznamenal jeden z kriminalistů vyšetřující vraždu.
Dalšími podezřelými mohou být podomní prodejci, kteří se v době zločinu pohybovali ve Slopném a okolních vesnicích. „Ti mohli nabízet prakticky cokoliv. Od nejrůznějšího zboží přes pojištění, úvěry nebo výměnu energetické společnosti,“ upřesnil detektiv. Podle něj si takoví lidé mohli svou oběť při své návštěvě vytipovat.
Podobné rysy má případ z Břestku, který se odehrál jen dva dny před vraždou důchodce.
V noci na úterý 20. září tam vnikl do rodinného domu muž v černé kukle a přepadl dvaadevadesátiletou ženu.
Mučení až do rozbřesku „Pachatel přišel od zahrady ke vchodovým dveřím. Rozbil skleněnou výplň, zevnitř otočil klíčem a pohodlně si otevřel. V ložnici našel starou ženu, která se probudila. Přinutil ji posadit se do křesla.
Utrženým kusem ubrusu jí zavázal oči a zacpal ústa. Přitom ji bil pěstmi do obličeje a snažil se z ní dostat informaci, kde má peníze,“ popsal policista Aleš Mergental.
Muž prohledal dům a našel dvě stokoruny. Stařenu pak mučil do rána. Odešel, až se začalo rozednívat.
Žena po přepadení nešla volat o pomoc, ale čekala, až za ní v poledne přijde dcera s obědem. Ta teprve zavolala policii. „Na místo vyjeli kriminalisté, ale nic nás dosud na stopu pachatele nepřivedlo,“ konstatoval Mergental.
Přestože kriminalisté vyšetřují případy odděleně, určitou souvislost vidí. Pachatel nebo pachatelé si za oběti vybírají staré lidi, kteří nemají možnost se ubránit, a do jejich domů přicházejí v noci. „Podle všeho mají zájem především o peníze a cenné věci. O život oloupených lidí jim nejde,“ míní psycholog Milan Wagner.