Policisté porušili zákon, hájil se lupič

Za loupeže a střelbu na policistu půjde muž na dvacet let do vězení. Verdikt potvrdil Vrchní soud.

Martin Pavlíček vstoupil v úterý do jednací síně v naději, že se mu podaří zvrátit původní verdikt. K Vrchnímu soudu přišel „zvlášť nebezpečný recidivista“ o holi, po zranění při přestřelce s policisty. Nechtěl se smířit s dvacetiletým trestem, který mu letos v červenci vyměřil pražský městský soud. Z jednání ale odcházel rozezlený. „Policie lže, jsem nevinný,“ vyřikoval ještě na chodbě, když ho eskorta odváděla.

Muž se zodpovídal z několika loupeží. Se třemi komplici se jich navíc dopustil v době, kdy ho podmínečně propustili z vězení. Při přepadení Komerční banky, 20. srpna roku 2004 v Praze na Spořilově, vypálil podle obžaloby nejméně pět ran do auta, v němž seděli policisté. Jen velkou náhodou nikoho nezranil. Přibylo mu ale obvinění z pokusu vraždy. Policisté lupiče pozatýkali.

Obhájce obžalovaného Michael Sontag se marně snažil odvolací soud přesvědčit, že jeho klient nevěděl, že útočí na policisty, protože seděli v civilním autě. Neuspěl ani s námitkou, že rány z pistole vyšly náhodou.

„Policisté o nás věděli a nechápu, proč zasáhli až po přepadení. Porušili tím zákon,“ přešel do protiútoku obžalovaný. Mluvil plynně a spisovnou češtinou.

Senát vrchního soudu ale všechny argumenty smetl se stolu a na výjimečném dvacetiletém trestu nic nezměnil.