Polyfunkční dům Corso Americká vyroste v Plzni

Plzeňské multifunkční centrum Corso Americká bude mít novou podobu, která vyšla vstříc požadavkům radnice a občanům. Oproti původnímu projektu už to nebude jen obchodní dům, ale také centrum kultury a volného času.

Nové centrum chce do roku 2013 vybudovat za 2,5 miliardy korun firma Amádeus Plzeň na místě současného Domu kultury Inwest z roku 1986. Jeho demolice začne koncem letošního roku a měla by skončit v dubnu. „Nové pětipodlažní centrum s užitnou plochou 35 700 metrů čtverečních včetně skladů a zázemí bude plnit několik funkcí. Budou tam části pro byty, administrativu, obchody, sport, kulturu a parkování. Podél ulice Americké vznikne nový pěší bulvár,“ popisuje zástupce investora Jan Petřík. Na střeše budovy vyroste nezastřešené centrum volného času, kde bude kromě zeleně ještě například 300 metrů dlouhá dráha pro in-line bruslení, horolezecká stěna, velké šachy a dětská hřiště.

#####Nové centrum nabídne bydlení a galerie

Součástí nově vybudovaného centra bude směrem k Denisovu nábřeží křídlo s byty a kancelářemi.. „Počet bytů vzejde z poptávky, kterou sondujeme,“ dodává Petřík. Součástí projektu bude samostatný kulturní a společenský sál s nejméně 300 místy a galerie. Hlavními motivy objektu jsou dvě prosklené vstupní rotundy. Amádeus přitom podle něj respektuje všechny požadavky a regulační podmínky stanovené městem. Mezi ně patří kromě polyfunkčnosti přechod na menší obchůdky a vytvoření bulváru. Investor nově snížil počet parkovacích stání ze 720 na 500, dnes jich je u kulturního domu 300. Zavázal se, že na křižovatce U Jána pod Prazdrojem vybuduje spolu s dalšími šesti developery, kteří v okolí plánují nové projekty, další dva jízdní pruhy, do nichž dá svůj podíl sedm milionů korun.