Pomůže zvedání nohou k záchraně?

Divizní fotbalisté Strakonic mají jednou týdně ve své zimní přípravě i cvičení pilates.

Aerobik? To už tu bylo. Plavání také není neobvyklé. Spinning je běžný a posilovna téměř povinností.
Ale cvičení pilates a zimní příprava fotbalistů? Ve Strakonicích je to novinka. „Docela jsme to přivítali. Je to zpestření,“ řekl trenér strakonického celku Přemysl Šroub a pochvaluje si nápad sekretáře Davida Faji, který s pilates začal u nejmenších hráčů a potom ho doporučil i dospělým.
Strakoničtí fotbalisté chodí na pilates jednou týdně od začátku přípravy. „Byly tu už potřetí a pořád se zlepšují,“ podotkla instruktorka Štěpánka Halamová. Začátky byly těžké, ale postupem doby už zvládají stále složitější cviky.
Pilates je typ kompenzačního cvičení, které v sobě zahrnuje protahování i posilování a učí člověka správnému držení těla. „Posiluje svaly, které normálně neposilujete a protahuje ty, které mají tendence se zkracovat,“ zjednodušila instruktorka. To všechno bez použití pomůcek, jedině snad s pruhem látky.
„Dnes na vás budu hodná,“ řekla hráčům Štěpánka Halamová na začátku hodinu trvající lekce. Fotbalisté se jen pousmáli. Úsměv je pak přešel a náročnost cvičení byla znát i na tom, jak oddechovali pokaždé, když slyšeli slovo stačí.
Na začátku cvičení absolvovali hráči cviky ve stoje, aby se pak postupně posunovali do sedu i lehu a na nohy se postavili zase až v závěru lekce.
Mezitím všemožně zvedali ruce a máchali jimi, jindy leželi na boku, měli obě nohy ve vzduchu a ještě jednu zvedali. K tomu šlo cvičení i do takových detailů, jako je postavení prstů na ruce nebo chodidla ve správném úhlu od sebe. Na první pohled nic těžkého, ale jednoduché to rozhodně není. Pilates je sérií čtyřiatřiceti cviků. Fotbalisté stihnou okolo deseti. „Jsou stále v přípravě,“ popisovala cvičitelka s tím, že ty nejtěžší zvládnou opravdu až hodně pokročilí.
„Fotbalistům to pomáhá ke koordinaci, ke zpevnění břišních i zádových svalů a předchází se zraněním,“ vysvětlila Halamová.
„Protáhnete si svaly, o kterých ani nevíte. A když ráno vstávám z postele, jde mi to lépe,“ uvedl trenér Přemysl Šroub, který absolvoval celou tréninkovou jednotku s hráči a pak je ještě vyhnal na několikakilometrový výběh.
Pilates a fotbalová příprava je tedy nové spojení. Uvidí se, jestli bude strakonickým v boji o záchranu prospěšné.