Poptávka po pojištění staveb vázne

Pokles stavebního trhu se v poslední době podepsal také na objemu pojištění. Nabídka pojistných produktů přitom zahrnuje veškeré práce od výkopu až po „glajchu“. Zájem o pojištění staveb je však přímo úměrný vývoji stavebního trhu.

Před pěti lety byl zájem o tyto produkty enormní, v období finanční krize ale řada firem zanikla nebo přerušila provoz, a tak poklesl i zájem o tyto produkty. „V tuto chvíli zhruba odpovídá průměrnému standardu. Klienty v této oblasti máme, počet poptávek je spíše stagnující. Přesto se nám daří v této oblasti trvale růst,“ podotýká mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata. Pojišťovna nabízí v tomto segmentu developerům a stavebním firmám komplexní stavební a montážní pojištění, které na bázi principu all-risk pokrývá téměř všechna rizika, která se mohou vyskytnout v průběhu výstavby, případně montáže technologií. „Samozřejmě můžeme dokončené stavební dílo pojistit i po jeho předání do běžného užívání, stejně jako nabízíme možnost pojištění majetku stavební firmy či developera, tedy jeho nemovitostí, vybavení kanceláří, stavební techniky a mechanizace či běžné provozní odpovědnosti za škody,“ dodává mluvčí ČSOB Pojišťovny.

#####Pojistit lze i pád objektu

Pojištění stavebních a montážních rizik vzniklých v průběhu budování nabízí též Česká pojišťovna. „Pojištění se vztahuje na škody na stavbě, konstrukci budovaného díla, montovaných strojích nebo technologických celcích, montážních a stavebních strojích a na zařízení staveniště,“ poznamenává Jan Marek z odboru komunikace České pojišťovny. V tomto případě pojištění pokrývá škody, které mohou vzniknout požárem, výbuchem, přímým úderem blesku i nárazem nebo zřícením letadla či jeho nákladu. Zahrnuje i škody způsobené záplavou, povodní, vichřicí, krupobitím, sesouváním půdy, zřícením skal nebo zemin či sesouváním sněhových lavin, tíhou sněhu nebo námrazy.