Portál eBay vymazal nabídku věcí, které patřily obětem holocaustu

Prodejní portál eBay.

Prodejní portál eBay. Zdroj: CTK

Aukční server eBay se omluvil za to, že na jeho stránkách byly ještě nedávno ke koupi asi tři desítky předmětů spojených s holocaustem. Inzeráty, které je nabízely, vymazal. Na to, že eBay prodává třeba pásky s Davidovou hvězdou nebo osobní věci, jež údajně patřily vězňům koncentračních táborů, upozornil bulvární nedělník The Mail on Sunday.

Britský list odsoudil praxi aukčního portálu jako chorou a nemorální. Mezi inzeráty našel třeba ten, který za 18 tisíc dolarů nabízel uniformu polského pekaře, jenž později zahynul v Osvětimi. Ke koupi byly třeba i boty nebo kartáčky na zuby dalších lidí, kteří přišli o život ve vyhlazovacích táborech.

Server reagoval prakticky okamžitě: kromě omluvy rovněž oznámil, že kvůli pochybení daruje 40 tisíc dolarů (asi 770 tisíc korun) na dobročinnost.

„Aukci předmětů takové povahy nepovolujeme, a stránky proto s pomocí nejmodernějších technologií prohledávají tisíce našich zaměstnanců, kteří mají zabránit, aby se takové věci nedaly prodávat. Velmi litujeme, že jsme nedostáli našim standardům,“ uvedl eBay ve svém prohlášení.

Meg Whitmanová zbohatla jako šéfka eBay