Poslanci možná změní pravidla ochrany klientů operátorů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Vztah klientů a mobilních operátorů se možná bude znovu měnit. Do třetího čtení totiž míří novela zákona o elektronických komunikacích, která ze zákona vypouští odkaz na stanovené podstatné náležitosti smlouvy mezi klientem a operátorem. Kvůli změně těchto náležitostí, které nyní zákon vyjmenovává, musí operátor klienta informovat o jeho právu ukončit smlouvu bez sankcí, pokud se klientovi nové podmínky nelíbí.

Současný zákon stanoví, že podstatnými náležitostmi smlouvy jsou například údaje o ceně, způsobu jejího určení, způsoby uplatňování reklamací nebo například cena za přenesení telefonního čísla.

Nově by mohlo platit, že pokud jde o podstatnou změnu smlouvy vedoucí ke zhoršení postavení účastníka, je operátor povinen ho prokazatelně informovat o jeho právu ukončit smlouvu bez sankce, pokud na nové podmínky nepřistoupí. Výbor také navrhuje v některých ustanoveních změnit slovo „účastník“ na slovo spotřebitel.

Sněmovna se v červnu zasekla na slově spotřebitel

Sněmovna tuto novelu projednávala ve druhém čtení už v červnu, ale vrátila ji zpět k projednání v hospodářském výboru. Důvodem bylo, že původní pozměňovací návrh výboru rovněž obsahoval slovo spotřebitel. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) tehdy varoval, že pojem spotřebitel nezahrnuje fyzické osoby podnikající, tedy ani malé živnostníky. Podle zpravodaje k novele Jiřího Valenty (KSČM) však výbor při opakovaném projednávání na změnu účastníka na klienta přistoupil.

Poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) dnes přednesl pozměňovací návrh, který má více ochránit majitele mobilů s předplacenými kartami. Operátor by nesměl podmiňovat čerpání kreditu, například požadavkem na jeho další dobití. Nesměl by ani omezit čerpání již zaplaceného kreditu. Hovorka uvádí, že pokud si zákazník předplatí kredit a neřídí se výzvami operátora, aby si ho opět dobil, se dočká toho, že mu SIM karta přestane po čase fungovat. Poukazuje i na to, že předplacený kredit není převoditelný.

Vládní předloha především slaďuje zákon s novým kontrolním řádem a zpřesňuje pravidla pro kontroly. Odstraňuje duplicity a do uvedeného zákona a také do zákona o poštovních službách doplňuje tresty za porušování některých povinností, které vyplývají z nového evropského nařízení o roamingu. Například v zákoně o poštovních službách podle vlády chybí sankce za porušení povinnosti zachovávat mlčenlivost o poskytnuté poštovní službě. V důvodové zprávě stojí, že pokud by parlament požadované změny do zákonů nedoplnil, hrozila by Česku sankce ze strany EU.

Kellnerova PPF čistí operátora O2, odešly stovky lidí