Poslední příprava na půlmaraton: rozběhat

Je to tady! Od soboty za týden startuje Pardubický vinařský půlmaraton.

Rozběhat se a protáhnout, to je hlavní program posledního týdne přípravy na Pardubický vinařský půlmaraton.

„V neděli 11. dubna bych všem běžcům v tréninku na půlmaraton doporučil vyzkoušet lidový běh na 1 500 metrů v rámci Velké ceny Nasavrk. Tak by si mohli vyzkoušet, jak se takový závod běží. Před startem by si měli dát asi desetikilometrový klus. Po závodě bych zase doporučoval, aby se hodně vyklusali,“ říká běžecký trenér Jan Rýdlo.

Další tréninkový program by už měl být volnější. V úterý by bylo vhodné si zaplavat nebo jít na procházku, ve středu tříkilometrový běh, ve čtvrtek opět plavání nebo strečink a v pátek rovinky a strečink.

„Ve čtvrtek už bych doporučoval upravit jídelníček tak, aby běžci měli dost energie. Vhodná večeře by byla sladká rýžová kaše nebo chleba s medem. Sobotní snídaně by měl být sladký čaj, chleba, med a marmeláda. Pak už by se před startem nemělo jíst. Maximálně čokoládová tyčinka a trocha ionťáku,“ říká Rýdlo. Podle něj je důležité se rozběhat a protáhnout i před závodem.

Čtrnáctý tréninkový týden

1. trénink - deset kilometrů klus, závod v běhu na 1500 metrů, po závodě dlouhý výklus

2. trénink - tři kilometry klus s cviky na protažení

3. trénink - tři kilometry běh v závodním tempu

upravit jídejníček - večeře před startem: sladká rýžová kaše, snídaně: chléb, med, džem, oslazený čaj, svačina: müsli tyčinka, iontový nápoj; dostatek energie na závod.