„Posluchače nám bere až smrt“

Muzikant Ivan Hlas vystoupí na nádvoří boleslavského hradu.

Narodil se na Vinohradech, ale svůj život spojil s Hanspaulkou. Pracoval jako knihkupec, topič, zelinář a první kapelu založil v roce, kdy republiku okupovala vojska Varšavské smlouvy. Ivan Hlas Trio zahraje ve složení Ivan Hlas, Norbi Kovács a Olin Nejezchleba. Koncert začne v úterý 24. srpna v osm hodin večer. Vstupenky si diváci koupí v pokladně domu kultury, v infocentru v Železné ulici nebo na místě. Stojí stosedmdesát korun.

Pocházíte z hudební rodiny?
Ani bych neřekl, jenom babička údajně kdysi učila hru na klavír. Ale hodně jsme doma zpívali. Bylo nás šest, takže malý sbor. V jedenácti jsem začal s koncertní kytarou, z rodiny jako jediný. Pak už to šlo samo.

Měl jste v mládí hudební vzory? Mění se pohled na ně postupem času?
Mám stejné dodnes a dělají mi jenom radost. Bob Dylan, Neil Young a celá ta parta kolem. Čas to vůbec nezměnil.

Sledujete mladou hudební scénu? Líbí se mi, jak většinou hrají skvěle technicky. To za nás nebylo. Chybí mi víc originality. Ale asi tomu už tolik nerozumím. Mladé mám moc rád.

Mění se časem posluchači vaší hudby? Ne, jenom mladí pořád přicházejí a staré nám odvádí až smrt. Čili, až na tu smrt, je to veliká radost.

Co říkáte na koncertní klišé. Například když zpěvák zakřičí Já vás neslyším? Nepoužívám je, když to někde slyším, mám pocit trapnosti i za toho druhého. Je to nepopsatelně hloupé.

Posloucháte nějakého svého kolegu?
Náhodně, u nás jsou výborní muzikanti, skladatelé i zpěváci. Nebudu jmenovat, je jich hodně.

S Triem jste vydali album Láska jako oliva. Jaké má ohlasy? Ohlasy jsou skvělé, prodej nižší, ale pravidelný. Někdy bych radši viděl jak prší, než když jenom kape. Ale nebuďme neskromní. Olivu hodnotí vysoko i lidé, kterých si velice vážím. To je příjemný pocit. Chystáme proto další album, ale nikam se neženeme.

Jste skladatelem, spolupracujete s několika kapelami. Ale co děti? Pro děti píšu často, naposledy s Norbim Kovácsem, kytaristou Tria. Písničky a scénickou hudbu pro divadlo Říše loutek z Prahy. Krásná práce pro nejmenší. Máme také rozdělané album pro větší děti, podílí se na něm i Olin Nejezchleba, violoncellista Tria. Bohužel se zatím nenašel nikdo, kdo by to podpořil penězi. Kdyby někdo věděl a měl zájem, budeme šťastní. A děti možná taky.

Znáte Mladou Boleslav?
Přiznám se, že znám lépe Starou, než Mladou. Je to ostuda, ale nějak nebyl čas. Vždycky jsem jenom projížděl, nebo odehrál a odjížděl. Ale takové věci se dají snadno napravit. Rád poznávám nová místa, a tak si to trochu schovávám.

Takže si nová místa neprohlížíte?
Za ta léta, co jezdím, jsem poznal opravdu hodně míst a lidí. Někde to znám důvěrně, někde jenom očima a ušima. Na některých místech jsem neměl čas se ani projít, jinde jsem měl klídek i pár dní. A pak jsou místa, kam se pravidelně a rád vracím. Třeba domů. Nějak cítím v kostech, že by to mohlo vyjít i u vás, v Mladé Boleslavi. Tak hlavně ať je hezky, už se moc těšíme.

Jak se vám hraje v podobných prostorách, jako jsou nádvoří hradů? Nádvoří hradů a zámků jsou jako stvořené pro naše vystoupení. Fakt, máme to vyzkoušené. Když ale hodně prší, tak je samozřejmě nějaký útulný klub lepší. Kulturáky nemám rád, jsou neosobní a většinou chladné.

Muzikant Ivan Hlas v datech

1954 - Ivan Hlas se narodil na pražských Vinohradech
1968 - první školní kapela s názvem The Mice
1971 - začátek kariéry písničkáře
1980 - první vlastní kapela Navi Papaya