Pospíšilovi jezdí s harmonikami kolem celého světa

Patří do rodiny, pro kterou je hudba nejen velkým koníčkem, ale i prací. Přestože je Renátě Pospíšilové teprve sedm let a na nástroj hraje pouze rok, projela už pořádný kus světa.

„Máme svůj televizní pořad a mimo to jezdíme koncertní turné. Letos jsme byli v Holandsku, Anglii, Kolumbii a Itálii,“ vypočítával její otec Josef Pospíšil.
Není divu, že nejmladší heligonkářku na 33. ročníku Hořovické heligonky, kterou si letos opět nenechalo ujít více než padesát harmonikářů, nešlo mezi starší generací přehlédnout. „Hrát mě naučila moje maminka,“ chlubila se Renátka. V Hořovicích, kam ji doprovodila celá její muzikantská rodina ze Šťáhlav u Plzně, vystoupila s lidovou písní Kolíne, Kolíne. „Na harmoniku cvičím každý den a pořád mě to baví. Už jsem na ni hrála dětem ve školce a teď ji vezmu i do první třídy. Chtěla bych, aby na ni jednou hrály zase moje děti,“ řekla dívka.
Její rodiče se poznali před lety právě v Hořovicích. „Já jsem stál u zrodu tohoto festivalu a jsem moc rád, že se tak zapsal do povědomí veřejnosti,“ liboval si Josef Pospíšil.
Na heligonku se podle něj naučí jen opravdový muzikant, a to i proto, že o ní ne-existuje skoro žádná hudební literatura. „Na harmoniku se hraje podle sluchu a nástroj je to podle mě docela náročný, a tak se snadno pozná dobrý a horší muzikant. Všechny je ale potřeba ocenit, protože dělají reklamu našemu tradičnímu hudebnímu nástroji,“ řekl Pospíšil, podle kterého je česká hudba známá po celém světě. „Loni jsme byli v Saúdské Arábii a skoro všechny písničky, které jsme hráli, ti lidi znali. Zahřálo nás to u srdce,“ dodal Josef Pospíšil, který se chce do Hořovic vrátit opět za rok.