Postup: oslavy i povinnosti

Radost a nadšení z postupu fotbalistů Spartaku MAS Sezimovo Ústí vystřídají v nejbližších dnech starosti. Klub musí splnit podmínky pro druhou ligu.

Třetiligovým fotbalistům Spartaku stačil k postupu bod. Nakonec zvítězili nad béčkem pražské Viktorie Žižkov 2:1. Oslavy z postupu do druhé ligy mohly začít. S nimi ale přibyly i povinnosti. Klub musí zvětšit hřiště a zlepšit zázemí.

Okamžitě po závěrečném hvizdu rozhodčího na sebe hráči navlékli přímo na hřišti trika s nápisem Ševci – mistři. Někteří hasili žízeň šampaňským, další pivem. Obojí teklo proudem. V šatně došlo i na vítězné doutníky, řev fotbalistů se rozléhal daleko po okolí.

Slavnostní večeře na tradiční základně Ševců v restauraci u Drsů se protáhla až do půlnoci. Odsud se přesunuli místní fotbalisté na diskotéku do táborského P – klubu Palcát.
Největším showmanem byl Slovák Michal Lalik, který si nechal podepsat spoluhráče přímo na tělo. Po zbytek večera to pak všem ukazoval.

Ti, kteří se oslav ještě nenabažili, povzbuzovali v neděli odpoledne hráče béčka Spartaku. Únava pak dolehla i na ty nejodolnější a před půlnocí oslavy dočasně skončily.

Druhá liga s sebou ovšem přináší kromě radosti i vyšší nároky. Aby mohl Spartak v soutěži hrát, musí splňovat licenční požadavky Českomoravského fotbalového svazu.

„Postup pro nás znamená, že příští sezona bude finančně náročnější a navíc dojde na stadionu Soukeník k nutným stavebním úpravám,“ uvedl výkonný ředitel klubu Tomáš Samec. První kolo druhé ligy je na programu už poslední červencovou sobotu nebo první srpnovou neděli.
Povinností je mít šatnu se samostatnými sprchami a záchody, masérskou, novinářskou a antidopingovou místnost i ošetřovnu. Nesmějí chybět ani oddělené místnosti pro rozhodčí a delegáta. Spartak rozšíří i VIP prostory a mix zónu. Nutností budou povinné pozápasové tiskové konference.

Úpravami projde také hlediště a hřiště. Osadí minimálně pět set sedadel na hlavní tribuně, vznikne sektor pro fanoušky hostů a novináře, zástupce STES, ČMFS a VIP osoby.
Vstup na stadion bude vybavený turnikety a záchody. K podmínkách patří i samostatný tunel, který zajistí hráčům volnou cestu na hřiště.

Druholigová hřiště musí mít jednotné rozměry. Dlouhá jsou sto pět metrů a široká osmašedesát metrů. „Žili jsme v domnění, že máme letiště. Ale po přeměření budeme branky přesazovat o dva a půl metrů a hřiště rozšiřovat o dvacet centimetrů,“ uvedl Samec. Stávající kádr mužstva dozná určité změny. Určitě dojde k jeho rozšíření a zkvalitnění. Hráči si ale moc volna neužijí. Přípravu na novou sezonu zahájí totiž už v sobotu 3. července.