Potěší maličkost. I pouhá návštěva

Co udělá o Vánocích radost obyvatelům azylových domů v Klatovech a v Janovicích? Cokoliv.

Víc než jindy myslí o nejkrásnějších svátcích v roce lidé na druhé. A o Vánocích neobdarovávají jen své nejbližší. „Děkujeme všem za dárky. Mám velkou radost z toho, že si lidé vzpomenou i na naše malé obyvatele,“ říká Renata Ciosk Černá z janovického Klokánku, zařízení pro děti, které potřebují okamžitou pomoc. V klokaní kapse se na Ježíška těší víc než dvacet kluků a dívek od dvou do šestnácti let. „Nejvíc by nás potěšily peníze, potřebujeme dozařídit další byty, ale budeme rádi za cokoliv. Naše Klokáňata potěší jakýkoliv dárek,“ připomíná.

Peníze jsou nejlepším dárkem také pro zařízení Oblastní charity v Klatovech. „Ale radost udělá každá maličkost. Malým i velkým. Babičky a dědečky potěší i pouhá návštěva,“ tvrdí Marie Malkusová, ředitelka charity, v jejímž Domově svaté Zdislavy pro matky s dětmi v tísni bude o Vánocích šest maminek s dětmi. Domov pokojného stáří Naší paní má sedmadvacet obyvatel. Lidé o Vánocích nezapomínají ani čtyřnohé obyvatele klatovského útulku pro psy.

„Každý rok hodní lidé nosí pejskům něco na přilepšenou,“ děkuje ošetřovatelka Miloslava Šeflová. „Skvělé jsou ňamky, piškoty, uvítáme i cokoliv na zateplení, deky, plachty, staré koberce,“ upřesňuje.