Potíže eura znepokojují i Metalliku, má obavy o příjmy z koncertů

Americká rocková skupina Metallica má v těchto dnech podobné obavy jako mnoho investorů po celém světě - znepokojují ji problémy společné evropské měny.

Americká rocková skupina Metallica má v těchto dnech podobné obavy jako mnoho investorů po celém světě - znepokojují ji problémy společné evropské měny. Zdroj: Metallica.com

Americká rocková skupina Metallica má v těchto dnech podobné obavy jako mnoho investorů po celém světě - znepokojují ji problémy společné evropské měny. Dlouholetý manažer kapely Cliff Burnstein má například strach, že případný pád eura by evropským pořadatelům v 17 zemích používajících tuto měnu zkomplikoval platby skupině za koncerty. Napsal to dnes list The Wall Street Journal.

„Podívejte, nejsem ekonom, ale mám vysokou, což pomáhá,“ říká manažer. „Člověk se musí ptát sám sebe, jaký čas a místo jsou vhodné pro dělání některých aktivit,“ dodal. Metallica původně plánovala evropské turné na rok 2013, nyní se ale chystá do Evropy již napřesrok na sérii koncertů nazvanou „Letní prázdniny v Evropě“. Chystá se na něm hrát svou kompletní hitovou desku známou jako Black Album z roku 1991.

Burnstein přitom již nyní, osm měsíců před prvním koncertem kapely v Německu, musí při podpisech smluv - stejně jako další manažeři kapel po finanční krizi v roce 2008 - musí pozorně sledovat měnové kurzy a vývoj ekonomiky. Rozhoduje například, zda kapela bude chtít honorář v dolarech, eurech anebo v obou měnách. Nakupuju také deriváty, kterými se jistí pro případné náhlé výkyvy kurzů.

„Nikdo nesleduje měnové trhy proto, aby na nich vydělal peníze, nechcete prostě prodělat,“ podotkl Burnstein. Nejvíce ho přitom nyní znepokojuje euro, chce ale těžit z toho, že zatím je evropská měna silnější než dolar. „Během několika příštích let bude dolar posilovat a euro oslabovat. Chci toho využít a hrát co nejvíce koncertů v Evropě teď, protože pro nás budou ziskovější,“ doplnil.

Přečtěte si recenzi aktuálního alba Metalliky a Lou Reeda:

Své evropské plány chce kromě Metalliky uspíšit i kapela Red Hot Chili Peppers, pro niž také pracuje Burnstein se svým partnerem Peterem Menschem. Dlouhodobě se ale Burnstein a další manažeři kvůli mračnům nad Evropou podle WSJ zaměřují na jiné regiony se silnými měnami, jako jsou Jižní Amerika, jihovýchodní Asie a Austrálie.

Například jihoameričtí pořadatelé nyní mohou díky posilujícím měnám platit americké umělce obzvláště dobře. Naopak Afrika zatím podle Burnsteina s výjimkou Jihoafrické republiky perspektivní není. Může za to chybějící infrastruktura a malý potenciál pro zisky, uvedl manažer.

„Jsme americký vývoz stejně jako Coca-Cola. Hledáme nejlepší trhy, kam vstoupit,“ poznamenal. „Nyní je v mém hledáčku Indonésie,“ dodal s úsměvem.