Povolte pásek a vyražte do Steakgrillu za flákem masa

Rib eye steak ze Steakgrillu

Rib eye steak ze Steakgrillu Zdroj: Repro z E15

Podnik inspirovaný americkými steakhousy funguje na místě bývalého motorestu U Krobiána nedaleko Roudnice nad Labem téměř osm let. Velký žlutý nápis Steakgrill na budově restaurace vás upoutá 200 metrů po sjezdu z dálnice D8 hned za kruhovým objezdem směrem na Velvary.

Jak už název napovídá, míří sem hosté především za masitými pokrmy. Majitel a šéfkuchař Jaroslav Honzajk se jako zapálený laik řídil při budování podniku radami a konceptem gastronomického odborníka Michaela D. Klímy, autora několika kuchařek, bývalého šéfa vyhlášené čínské restaurace ve Vodičkově ulici, jenž pracoval v zahraničí desítky let v oblasti gastronomie včetně amerických steakhousů. Kromě steaků od vybraných dodavatelů převážně z Jižní Ameriky tak lze ve Steakgrillu ochutnat celou škálu populárních mezinárodních jídel připravených z kvalitních čerstvých surovin.

Šéfkuchař Jaroslav HonzajkŠéfkuchař Jaroslav Honzajk | Repro z E15Mistr kuchyně Šéfkuchař Jaroslav Honzajk připravuje maso na kvalitních amerických grilech, grindlech a fritézách dovezených z USA. A přestože není vyučený v oboru, díky pravidelným školením a pracovním manuálům je ve své profesi skutečným odborníkem. Je absolvent Kulinářské akademie Asociace kuchařů a cukrářů ČR (AKC), členem Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR), získal titul restauratér roku AHR a působí jako lektor kuchařských vzdělávacích kurzů pro AKC.

Lákavý začátek

Při vstupu do restaurace přes zahrádku nás uvítal prostorný moderně zařízený interiér a nebývale pozorná a profesionální obsluha. Milým překvapením na úvod byl rovněž přehledný jídelní lístek. Testování místních pokrmů jsme odstartovali šálkem texaského chilli. Mírně pálivá a řádně hustá polévka z mletého hovězího a vepřového masa, drcených rajčat s papričkami jalapenos a fazolemi nastartovala chuťové buňky opravdu znamenitě. Podobně vysokou laťku nasadil caesar salát s grilovaným kuřecím steakem. Potěšily křupavé listy čerstvého římského salátu a chutný dresink. Jemné maso vonící po grilu pak dávalo tušit, co je hlavním trumfem restaurace.

Zdařilou práci s grilem předvedl rovněž druhý nejprodávanější pokrm restaurace, angus cheesburger. Jako milovníci této americké speciality jsme ocenili domácí sezamovou bulku, poctivý kus slaniny a především jemnou konzistenci argentinského hovězího, jež bylo dostatečně šťavnaté a nepřebité kořením. Velké porci za 168 korun nebylo téměř co vytknout, snad jen to, že bychom osobně uvítali domácí steakové hranolky místo tenkých mražených. Zcela bez kritiky se obešel kasovní trhák podniku, vepřová panenka Madagaskar s gratinovanými brambory, smetanovou omáčkou s madagaskarským pepřem a krémovým špenátem. Vcelku grilovaná panenka krájená na medailonky zářila růžovým řezem a hutný špenát každé sousto příjemně uhladil.

Angus burgerAngus burger | Repro z E15Angus cheeseburger

Vrchol návštěvy

Největší dilema výběru nastalo v nejkratší a zároveň nejdražší části menu. Při volbě ze čtyř nabízených hovězích steaků jsme se nakonec nechali zlákat tvrzením obsluhy, že pravý steakař (včetně majitele podniku) má nejraději rib eye steak propečený na medium rare. U zbylých tří typů (New York strip steak au Poivre – steak z nízkého roštěnce s tukovým krytím, flap steak – hovězí pupek podávaný na horké plotýnce, díky níž si můžete regulovat míru jeho propečení, a rump steak z hovězí kýty) jsme se vzhledem k míře nasycení spokojili jen se zasvěceným komentářem číšníka Martina, jenž nám přiblížil jejich specifika a způsob úpravy.

Námi zvolený tenderizovaný steak z mramorovaného vysokého rošťence byl vskutku vrcholem večera. A to nejen velikostí porce – vedle třistagramového fláku masa se na talíři ocitly pečené brambory s rozmarýnem a olivovým olejem a krémový špenát. Nejúžasnější bylo, že šťávou a rustikální chutí překypující měkké maso jen místy houževnaté (jak má být) si celou dobu vystačilo bez doprovodu soli, pepře či jiných ochucovadel. Ostatně bez nich jsou zde grilovány všechny steaky.

Interiér SteakgrilluInteriér Steakgrillu | Repro z E15Interiér Steakgrillu

Výborné bylo také espresso – kámen úrazu většiny českých restaurací – silné, a přesto jemné a bohaté v chuti. Jedinou výtku během naší návštěvy jsme měli k přepálené krustě dezertu creme brulée a poněkud nepřívětivým, avšak čistým prostorám toalet, kterým by slušela investice do modernějších obkladů a vybavení.
Každopádně cesta zhruba čtyřicet kilometrů za Prahu na večeři či oběd se určitě vyplatí. Za velmi rozumné ceny dostanete ve Steakgrillu bohaté porce poctivého jídla z čerstvých a kvalitních surovin. Přesně podle motta podniku: Jaká kvalita jde do hrnce, taková jde z hrnce.

SteakgrillSteakgrill | Repro z E15

E15 hodnotí

menu * * * *
obsluha * * * * 3/4
prostředí * * * *
sociální zařízení * * *
ceny běžný standard
celkový výsledek * * * *

hvězdička

Plusy – příjemné prostředí, pozorná obsluha a výborné maso s vůní grilu

Minusy – nutnost cestovat vozem, nepříliš moderní toalety

Z nabídky: Angus cheeseburger, hranolky, salát coleslaw 168 korun, texaské chilli (miska husté pikantní polévky) 52 korun, caesar salát s grilovaným kuřecím steakem 149 korun, grilovaná panenka Madagaskar se smetanovou omáčkou, gratinovanými brambory a krémovým špenátem 209 korun, rib eye steak (300 g) s pečenými brambory s rozmarýnem a krémovým špenátem 388 korun, creme brulée 59 korun, espresso 33 korun, jedenáctistupňové pivo Staropramen (0,5 l) 29 korun