Požitkáři, nebo sebevrazi?

Motorkáři a řidiči osobních aut jsou odedávna nesmiřitelní soupeři na silnicích.

Ta scéna z videoklipu Girls Girls Girls od kapely Mötley Crüe, kdy se čtveřice muzikantů Sixx, Mars, Neil a Lee prohání na motorkách v šílené rychlosti a kličkuje mezi auty v ulicích Los Angeles, není nic neobvyklého ani na českých silnicích. Policie je proti tomu krátká. Na motorkáře nestačíme, nemáme je jak honit, tvrdí muži zákona. Věc ale není tak jednoznačná, jak by se mohlo na první pohled zdát.

„Pravdu svým způsobem mají jak motorkáři, tak samozřejmě řidiči aut. My ale většinou postihujeme jen řidiče, protože nemáme páky na to, abychom motorkáře, který kolem hlídky prolétne ve stopadesátikilometrové rychlosti, zastavili,“ řekl nám jeden z dopravních policistů, který si nepřál být jmenován. Někdy to vypadá na silniční válku. „Řidiči nám často dělají naschvály, kdy nesmyslně přímo před motorkou zabrzdí, což se nedávno stalo kamarádovi. I když si myslím, že na motorku by měly být v autoškole speciální testy, aby to udělali skutečně jen rozumní jezdci,“ tvrdí plzeňský motorkář, sedmatřicetiletý Lukáš Soudek. Šílenci. Dobrovolní dárci orgánů. Přesně tak nazývají motorkáře lidé sedící za volantem automobilu.

„Můžete jezdit přesně podle předpisů, a kolem vás prolétne motorkář a malér je tu hned a tomu nezabráníte,“ řekl nám jedenačtyřicetiletý Plzeňan Karel Hájek. S tímto tvrzením zase samozřejmě nesouhlasí motorkáři. „Normální motorkář, který má ke své mašině vztah, ji nepoužívá jen k tomu, aby vyhnal co nejvyšší rychlost. Tohle je práce osmnáctiletých kluků, kteří mají čerstvý řidičák a myslí si, že silnice je jejich. Papíry na stroje nad dvě stě padesát kubíků by se měly dávat tak od pětadvaceti let,“ myslí si další plzeňský motorkář Jan Sadlek. Policejní statistiky jsou nemilosrdné. Mrtvých motorkářů v nich neubývá.

Poslední případ na Plzeňsku byl rovněž tragický. Před pár dny přišel o život mladý motorkář na Přešticku. Příčina? Vysoká rychlost. Za poslední dobu jen v Plzni motorkáři zavinili podle policejní mluvčí Michaely Altmannové tři vážné nehody.