Pracují. Zívat nudou je už nebaví

Nezaměstnaní dostali šanci přivydělat si v ubytovně pár korun.

Lenka Chalupová
Přerov

Všichni obyvatelé jsou nezaměstnaní. Mnohým chybí pracovní návyky. Trpí nedostatkem peněz. A znají jen nudu. Tak vypadá život lidí z přerovské ubytovny pro sociálně slabé v Dluhonské ulici v Přerově. Její majitel Pavel Mirga proto přišel s nápadem, jak jejich úděl alespoň trochu zmírnit.
„Kolem ubytovny i uvnitř je spousta práce. Potřebuji nemovitost zateplit. Venku je nutno sekat trávu. A také se musí někdo starat o úklid. Původně jsem si chtěl objednat stavební a úklidovou firmu, ale pak mě napadlo brigádnicky zaměstnat nájemníky,“ řekl Mirga. Někteří nabídku s díky odmítli, jiní nadšeně souhlasili. Majitel jim vyrobil pracovní visačky se jménem a rodným číslem, oni vyhrnuli rukávy a pustili se do práce. Jmenovku nosí pyšně na prsou i Zdena Lacková, která hadrem namočeným v saponátu poctivě drhne hasicí přístroje. Patří k četě žen, které umývají chodbu, schody i společnou kuchyňku. „Dříve jsem pracovala v Kazetě, teď jsem bez práce, takže každá brigádnicky vydělaná koruna je dobrá,“ konstatuje.
Její kolegyně Eva Ištánková je ráda, že může dělat něco smysluplného. „Všichni si myslí, že jsme jen cikáni, kterým se nechce pracovat. Já osobně bych chtěla praštit se životem na sociálce, ale chybí příležitosti. Jenom mě mrzí, že naší brigádě na úřadě nikdo nevěří,“ dodala Ištánková. Také někteří muži vyměnili povalování za brigádu. „Nakládám a vozím písek, pokládám dlažbu a upravuji okolí,“ vypočítává František Bartoš, který už sedm let nezavadil o práci.